Jump to content

Klíma-betegségek

2014. 07. 17. 13:21

Visszavonhatatlanul itt a kánikula, sokan naponta fújatják magukra az autó légkondiját, most pedig már az otthonukban is járatják. De óvatosan a klímával, nehogy többet ártson, mint használjon!

Mi a közös a bankokban, távolsági buszokban, intercity vonatokban, bevásárlóközpontokban, irodákban, mozikban? Mindössze annyi, hogy mindkét térben azonos hőmérsékletre és száraz páratartalomra beállított levegő kering zárt rendszerben. Igaz, hogy emiatt kevesebb por és pollen kering benne, mint az utcán, viszont nincs légmozgás, mert azonos irányból fújja a hideg levegőt a rendszer az ott tartózkodókra. Sok helyen nem jut be a napfény sem, csak mesterséges fénytestek világítanak. Aki huzamos időt tölt el így, persze, hogy előbb-utóbb ennek fáradtság, kimerültség, depresszió és különböző testi problémák jelentkeznek, mint torokfájás, fejfájás, felfázás, petefészek- és hüvelygyulladás, libidó csökkenése, ízületi gyulladás. Másoknál allergiát, asztmát, az egész szervezetet megtámadó gombás fertőzés és gyulladást is okozhatnak.

Ha nincs a klímaberendezés rendszeresen tisztítva, ennél súlyosabb dolgok is jöhetnek. A Legionella baktérium ugyanis a kondenzvízben elszaporodhat, majd a levegőbe kikerülve belélegezve fertőzhetnek. A Legionella által okozott enyhébb lefolyású betegség a Pontiac-láz, ami az influenzához hasonló tünetekkel jár, legsúlyosabb formája az atípusos tüdőgyulladás, ami végzetes is lehet. Sajnos csak a saját klímánkért lehetünk felelősek, tehát bármelyik hűtött helyiségbe belépve nem tudhatjuk, ott felelősen gondolkodnak-e erről a komoly dologról.

A legjobb védekezés a megelőzés:

- a munkahelyi, otthoni és az autóban felszerelt klímát szakemberrel évente legalább egyszer vegyszeresen ki kell tisztíttatni, vagy ha ez már nem elég, ki kell cseréltetni! Ez megakadályozza, hogy a készülékben a különböző mikroorganizmusok megtelepedjenek, elszaporodjanak.

- a klimatizált helyiségeket is rendszeresen szellőztessük!

- 5 foknál nagyobb különbség ne legyen a kinti és a benti hőmérséklet között!

(fotó: life.hu)