Jump to content

Hogyan éljünk 100 évig?

2014. 07. 16. 11:13

Ki ne szeretné megérni, hogy a születésnapi tortáján már három számjegy szerepeljen, pláne ha ezt a csodálatos napot jó egészségben, egy szerető család körében töltheti el? Hogy lássuk, mi a hosszú élet titka, a legokosabb megkérdezni olyanokat, akiknek sikerült valóra váltani a sokak által vágyott, mégis kevesek által elért célt.

Íme hat ember, akik már elfújhatták a 100-at formázó gyertyákat, és azóta is boldogan élnek.

Lili Rudin

(1912-ben született, négyszer volt házas, két gyereke, négy unokája és három dédunokája van)

Hogyan érte meg ezt a szép kort?

-Tizenkét éves koromban otthagytam az iskolát, de aztán körbeutaztam a világot keresztül-kasul. Ez volt az én igazi iskolám. Ezért is megyek el otthonról minden nap, vásárolok, tornaórára járok. És a családtagjaimmal is sokat találkozom, szinte minden áldott nap. Szeretek a részese lenni a dolgoknak. Még 50 évig akarok élni, végtére is olyan sok ország van, amiket nem láttam!

Mit tanácsol másoknak?

-Csinálj valami érdekeset minden nap!

Frieda Falk

(1911-ben született, egyszer volt házas, két gyereke, egy unokája van)

Hogyan érte meg ezt a szép kort?

-Nyolc éves koromban hunyt el édeaspám, attól fogva segítenem kellett otthon a két öcsémmel. Kénytelen voltam hamar felnőni. De azt hiszem, a felelősség és a célok segítettek abban, hogy ilyen sokáig éljek. Később egy általános iskolában tanítottam, és szomszédokhoz jártam felolvasni az újságot, olyanokhoz, akik már ezzel nem boldogultak egyedül. Ma is nagyon aktív vagyok. Hetente egyszer eljön értem egy barátom, és elvisz a Biblia-körbe.

Mit tanácsol másoknak?

-Tanulj mindig új dologokat, olyanokat, amik boldoggá tesznek!

Haruo Ito

(1912-ben született, egyszer volt házas, egy gyereke van)

Hogyan érte meg ezt a szép kort?

-Aznap születtem, amikor elsüllyedt a Titanic. Sose gondoltam volna, hogy megérem a száz évet! De nagyon jó életem van, sok baráttal, családdal, munkával. Régebben volt egy saját éttermem, napi 14 órát dolgoztam, heti hat napon át. Megtanultam leküzdeni az akadályokat. Manapság próbálok független maradni. Bár a lányommal élek, minden nap elmegyek az idősek klubjába ebédelni.

Mit tanácsol másoknak?

-Aludj jól, próbálj meg nem aggódni és élvezd az álmaidat!

Mae Lewis

(1912-ben született, egyszer volt házas, három gyereke, hat unokája és 13 dédunokája van)

Hogyan érte meg ezt a szép kort?

-Nagyon sok tevékenységben részt veszek, bingózom, meditálok, jógázom, fitness órákra is járok, például zumbázni. Elmegyek a helyi idősek klubjába hetente egyszer táncolni, ahol olyan vicces táncokat is járunk, mint a makaréna.

Mit tanácsol másoknak?

-Megmondom őszintén, fogalmam sincs, miért éltem ilyen sokáig... Talán a génjeim miatt, de valószínűbb, hogy csak nagy szerencsém volt.

Justina Sotomayor

(1913-ben született, egyszer volt házas, öt gyereke, 16 unokája, 53 dédunokája és 28 ükunokája van)

Hogyan érte meg ezt a szép kort?

-Talán kívül már egy kicsit összementem, de belül még pontosan olyannak érzem magamat, mint negyven, vagy ötven évvel ezelőtt. A gyerekeim nevelése segített, hogy ilyen sokáig éljek. Mindig is a családom adta meg számomra az élet értelmét. Ők a legfontosabb részei az életemnek, de az is sokat segít, hogy számos barátom is van. Együtt járunk ebédelni, meg partikba.

Mit tanácsol másoknak?

-Legyél szeretetreméltó. Azért éltem ilyen sokáig, mert rengeteg ember van, aki szeret engem.

Herman Solomon

(1910-ben született, egyszer volt házas, két gyereke, négy unokája, és hét dédunokája van)

Hogyan érte meg ezt a szép kort?

-Azt hiszem azért éltem ilyen sokáig egészségben, mert mindig nagyon keményen dolgoztam, egészen 80 éves koromig. De a nyugdíjazásom után is aktív maradtam, labdázni járok, meg moziba, színházba, operába. A feleségemmel most ünnepeltük a 80. házassági évfordulónkat. Bertie 102 éves, mi mindig mindent közösen csinálunk. Még mindig csodálatosan néz ki. Fogjuk egymás kezét és élvezzük az életet.

Mit tanácsol másoknak?

-Minden este iszom egy pohár whiskey-t és utána pompásan érzem magam.

(Real Simple, kép: redorbit.com)