Jump to content

Hatékony pihenés stresszesen is

2014. 06. 29. 17:25

Manapság luxusnak számít egy kiadós pihenés. Állandóan fent vagyunk, rengeteget dolgozunk, tanulunk vagy csak szórakozunk. Mivel az agyműködésben és a hormonháztartásban is jelentős szerepet játszik a pihentető alvás, van néhány tanácsunk ennek eléréséhez.

1. Csökkentsük a koffeinbevitelt
Természetesen mindenki másképp reagál a koffeinre, de az emberek többségét éberebbé és energikusabbá teszi. Éppen ezért, ha nehezebben alszunk el, tartsunk „koffein-tisztítókúrát”. Ne fogyasszunk koffeint tartalmazó italokat, így kerüljük a kávét és az erős teákat.

2. Relaxáljunk
Az esti órákban próbáljunk meg relaxálni, éjszakára nyissuk ki az ablakot, biztosítsuk a friss, oxigéndús levegőt. A jógalégzés gyakorlása is segít elaludni, könnyebben álomba szenderülni és hatékonyan pihenni.

3. Alkalmazzunk légzéstechnikákat 
Aki jógázott már valaha, bizonyára ismeri ezt a technikát. A jobb mutató- vagy hüvelykujjunkat tegyünk a jobb orrcimpánkra, és a levegőt csak a balon lélegezzük be. Lélegezzünk mélyeket, ezt gyakoroljuk 5 percig, vagy addig, amíg el nem alszunk. A lassú, mély légzések nagyon jó, relaxáló hatással vannak a testre és a szellemre.

4. Vacsorázzunk könnyűt 
Semmiképp se terheljük túl a gyomrunkat, lefekvés előtt minimum 2 órával vacsorázzunk valami könnyűt. A kamillatea vagy a langyos tej egy kis mézzel valódi altató lehet.

5. Vegyünk forró fürdőt
Az egyik legjobb technika a hatékony alvásra a forró fürdő. Ideális esetben lefekvés előtt legalább egy órával vegyünk fürdőt, és kb. 20 percig áztassuk magunkat. Ettől megnyugszik az idegrendszer és jobban ellazulunk.

6. Relaxáljunk napközben
Ha csak 10 percre tartunk szünetet napközben, már jó úton haladunk, hogy egyensúlyban tartsuk testünket. Sétáljunk, kapcsoljunk ki, csináljunk néhány tornagyakorlatot – ezzel azt is elkerüljük, hogy nap végére használhatatlanok legyünk.

7. Olvassunk
Az olvasás mindenek felett áll e tekintetben, mert lecsendesíti elménket alvás előtt. Olvassunk regényt, vagy olyan könyvet, aminek már tudjuk a végét, mert nagy valószínűséggel az utolsó oldalra már nem fogunk emlékezni másnap reggel.

8. Kerüljük a fényt
Tanácsos napi rutint kialakítani elalvási szokásaink terén, ezzel is jelezve testünknek, hogy ideje lelassulni. Először is, legjobb, ha megszabadulunk minden vakító lámpától a hálószobában. Ha ez nem elég, húzzuk be a függönyöket is, a zaj kizárására pedig használjunk füldugókat.

Napjainkban nagyon sokan szenvednek alvási zavaroktól, ezért próbáljuk megteremteni az ideális körülményeket a pihentető alváshoz.

 

womanitely.com