Jump to content

Pünkösdi Évi jól van

2014. 05. 29. 12:03

Tegnap a győri Petz Aladár Kórház aulájában felállított inkubátorba délután két óra körül helyezték be az újszülöttet, akiről a kivizsgálás után kiderült, a pár órás baba teljesen egészséges. A gyermekmentő inkubátorok a csecsemőgyilkosságok felszámolására jöttek létre.

Magyarországon 1996-ban a budapesti Schöpf-Mérei Kórház és Anyaközpontban helyezték el az első újszülött inkubátort arra az esetre, ha valaki humánus módon akar lemondani gyermekéről. Itt ugyanis anonim módon, a büntetés terhe alól felmentve hagyhatja ott a babáját az a szülő, aki úgy gondolja, hogy nem tud megfelelő feltételeket biztosítani gyermeke felneveléséhez. Mindezzel a csecsemőgyilkosságok növekvő tendenciáját szeretnék a hatóságok megtörni, de a krízishelyzetbe került családok sokszor még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy ez nem számít bűncselekménynek! Az elégtelen információáramlás miatt és a lebukástól való félelmükben még mindig vannak, akik nem merik elvinni csecsemőjüket az inkubátorba.

Ma már évente átlagosan öt újszülött kerül élete első óráiban az ország gyermekmentő inkubátorainak valamelyikébe. Nem hivatalos információk szerint Európában egyedülállóan már több, mint 26 helyen működik gyermekmentő inkubátor az országban, amelyek segítségével legalább 40 gyermek maradhatott életben. Legutoljára tavaly októberben a hatvani Albert Schweitzer Kórházban, novemberben a kárpátaljai Munkácson állítottak fel 24 órán át fűtött inkubátort, melyet a személyiségi jogok védelmében olyan kamera figyel, amely kizárólag az inkubátort „látja”, a behelyező felnőtt személyt nem.

A vér szerinti anyának ezek után 6 hete van, hogy meggondolja magát. Amennyiben ezen az időtartamon belül jelentkezik és igazolni tudja, hogy a gyermek az övé, visszakaphatja. Ám a kórházak tapasztalatai szerint az inkubátorban hagyott csecsemők után egyetlen egyszer sem érdeklődött édesanyjuk. Míg egyértelműen remek dolog, hogy a lemondó anya megadja az esélyt az életmaradásra gyermekének, addig a Gólyahír Egyesület már hosszú évek óta azért küzd, hogy törvényes keretek között tegyék lehetővé az anonim kórházi szülést. Ugyanis az inkubátorban hagyott gyermek soha az életben nem fogja megtudni, pontosan mikor és hol született. Nincs lehetősége biológiai szülei megkeresésére, még állampolgársága sem tudható, így örökre gyökértelenségre van ítélve. Ez a későbbiekben súlyos és fokozódó pszichológiai problémát jelent majd számára, hiszen az embernek alapvető szükséglete, hogy legalább minimálisan tisztában legyen származásával.

(fotó: barefootbooks.co.nz)