Jump to content

Hat természetes módszer a fejfájás elmulasztására

2014. 03. 26. 11:21

Stressztől, kialvatlanságtól, vagy természetes hajlamunk miatt sokunkat rendszeres fejfájás gyötör. De mielőtt automatikusan a gyógyszeres szekrényhez nyúlnánk, érdemes a tabletták helyett más, gyengédebb módszerekkel is próbálkoznunk.

Az emberek 10 %-a szenved gyakori fejfájástól, a nők pedig különösen érzékenyek rá: statisztikai adatok szerint a migrén kialakulása náluk háromszor gyakoribb, mint a férfiaknál. Néhány egyszerű életmódváltoztatással, hat egyszerű tippel azonban könnyen úrrá lehetünk szaggató fájdalmunkon.

1.- Figyeljük a vércukorszintünk!

Magas cukortartalmú félkész, előre csomagolt ételektől az egekbe szökhet a vércukorszintünk, ami viszont könnyen fejfájást okozhat, mivel ilyenkor megnő a vér inzulinszintje is, hogy megszabaduljon a felesleges cukortól. A legokosabb, ha kizárjuk az egészségtelen ételeket. Igyekezzünk helyette minél több zöldséget, gyümölcsöt, könnyű húst, halat fogyasztani.

2.- Váltogassuk a hideget és a meleget!

Hideg és meleg hőmérséklet váltogatása csodákat tesz a fejfájás elmulasztására. A legjobb, ha hideg borogatást teszünk a homlokunkra, miközben forró lábfürdőt veszünk. A hűvös borogatástól a fejben található vérerek összeszűkülnek, míg a langyos víz kitágítja a láb ereit. Így a vér a fejünkből a lábunk irányába áramlik. Fejfájás esetén a fejben lévő vérerek kitágulnak, és több vér áramlik az agyba, ami fájdalmat okozhat. A hideg-meleg hőmérséklet váltogatása ezzel szembe menve enyhíti a fájdalmat.

3.- Igyunk elegendő mennyiségű vizet!

A fejfájást gyakran okozza kiszáradás. Ha hosszú időn át elmulasztottunk folyadékot magunkhoz venni, semmiképp se essünk át a ló túlsó oldalára, és kezdjünk literszámra vizet nyakalni, mivel szervezetünk csak egy bizonyos mennyiségű folyadékot tud egyszerre magába szívni. A legokosabb, ha odafigyelünk, hogy a nap folyamán rendszeresen fogyasszunk egy-egy pohár ásványvizet, vagy zöldteát.

4.- Mozogjunk többet!

Itt nem kell feltétlenül megerőltető, intenzív sportolásra gondolnunk, már egy rövid séta is elegendő lehet a fejfájás csökkentésére, hiszen a friss levegőn való mozgás megemeli a vér oxigénszintjét. Rendszeres, magas intenzitású, kardió-mozgástól pedig több endorfint termel a szervezetünk, aminek a segítségével már azelőtt megakadályozhatjuk a fejfájást, hogy az kialakult volna.

5.- Aludjunk eleget!

A fejfájások nagy részét a kevés alvás okozza. A migréntől szenvedő emberek nagy részének nehézséget okoz az elalvás, és gyakran ébrednek fáradtan. Ez esetben próbáljunk meg a rendszerességre törekedni, még hétvégéken is: feküdjünk le és kelljünk fel azonos időben minden nap.

6.- Pihenjünk, lazítsunk!

Sokszor a munkahelyi stressz, a mindennapos élettel járó feszültség áll a fejfájások hátterében. Hogy megszabaduljunk a felgyülemlett negatív energiáktól, jógázzunk, vagy végezzünk lélegzőgyakorlatokat. Egy alapos masszázs is segíthet a nyaki és vállizmok feszültségének enyhítésében, felpezsdíti a véráramot és ellazítja a testet, lelket. Ha megfogadják ezeket az egyszerű tanácsokat, egész biztosan csökkenthetik a fejfájás kialakulásának esélyeit.

(Health US News)

(Kép: healthcob.com)