Jump to content

Így fejleszthetjük a memóriánkat

2014. 03. 23. 12:10

Nincs rossz memória, csak nem használjuk megfelelően. Léteznek praktikák, amelyekkel feljavíthatjuk lerobbant emlékezőképességünket.

„Párbeszéd a neurológusnál: -- Doktor úr, baj van a memóriámmal! – Mióta? – Mit mióta?” Tehetünk azért, hogy még véletlenül se járjunk úgy, mint ennek az ősrégi viccnek a páciense.

Ha nem emlékszünk arra, hogy mit ettünk tegnapelőtt, vagy, hogy mikor van a legjobb barátunk szülinapja, esetleg hol nyaraltunk tavaly a családdal, az még nem jelenti feltétlenül azt, hogy rossz a memóriánk, legfeljebb azt, hogy nem használjuk megfelelően – posztolta ki Annie Murphy Paul blogger a minap a LinkedIn-en.

S mindjárt ad is három tippet, hogyan fejleszthetjük emlékezőképességünket:

1. Mindenekelőtt legyünk tisztában a memóriánk korlátaival és kapacitásával. Ez az a mentális tárhely, ami tartalmazza azokat a tényeket és fogalmakat, melyeket bármikor elő tudunk hívni. Nem szabad mindent ide beszuszakolni, hiszen a legtöbb ember csak négy tényt vagy ötletet tud a fejében tartani.

2. Szükségtelen bemagolni az adatokat, tényeket és ötleteket. Ki kell választani, azok közül melyek a legfontosabbak, a lényegtelenebbeket pedig törölni kell vagy füzetben, határidő-naplóban, okostelefonban elhelyezni. Nem szégyen ugyanis használni a technikai vívmányokat. Elektronikus naptárunkba például beprogramozhatjuk, hogy az a fontos információkat hetente vagy kéthetente elküldje nekünk.

3. A legjobb módja az információk hosszabb időre való rögzítésének, ha azt jó hangosan felmondjuk, vagy megnézünk arról egy videót a YouTube-on, majd elmagyarázzuk vagy eljátsszuk valakinek.

+1. Létezik spirituális megoldás is, az Agykontroll, ennek elsajátításával memóriafogasokat lehet létrehozni, melyekre az átlagosnál több adatot, tényt lehet „felakasztani”, így nem kell akár egy hosszabb bevásárló-listát sem feltétlenül leírni.

(Fotó: www.saidaonline.com)