Jump to content

Az ’összetört szív szindróma’ egészségügyi következményei

2014. 03. 20. 15:11

Egy közeli hozzátartozó halála nem csak a depresszió kockázatát növeli meg, de legyengíti a szervezet védekező funkcióit is. Az orvosok szerint párunk elvesztését követő egy éven belül hatszorosára nő az esélyünk arra, hogy mi magunk is követjük őt a sírba.

Brit, svéd és dán tudósok megállapították, hogy az összetört szív valóban lehet halálos kimenetelű. Az új kutatás szerint a sztrókra való esély megduplázódik egy hónappal azután, hogy elveszítettük szerelmünket. Az összetört szív szindróma hátterében a szervezet kortizol termelése áll. Ez az a hormon mely stresszes szituációban felkészíti szervezetünket a menekülésre azáltal, hogy megemeli a vércukorszintet, és így több energiát tudnak izmaink kifejteni, illetve az agyunk is fürgébben dolgozik. Ám ha hosszú időn keresztül fentmarad a véráram magas kortizolszintje, az temérdek kárt okoz szervezetünkben:

-Hajhullás: Párjuk elvesztését követő heteken belül számos nő erős hajhullástól szenved. Normális esetben a hajunk 10%-a alvó állapotban van, és 30-150 hajszálat hullajtunk el naponta. Magas kortizolszint esetében viszont a hajhagymák több, mint 30%-a is alvó állapotban maradhat, majd három hónap elteltével egyszerűen kihullik, kopasz foltokat hagyva a fejbőrön. Szerencsére a szervezet esetenként képes az öngyógyításra, és fél év elteltével újra egészségesen növekedhet a haj.

-Nátha és influenza: A bánattól megrendül az egészségünk, amitől sokkal fogékonyabbak leszünk egyes betegségekre. Itt ismét a kortizol a ludas, amely rövid távon jótékony hatású, de hosszú távon legyengíti az immunrendszerünket. A Birminghami egyetem kutatói szerint a hosszú távú stressz 20%-kal is növelheti egy fertőzés valószínűségét.

-Fejfájás: A felnőttek mintegy harmada szenved stressz általi fejfájástól. Egyik oka ennek valószínűleg a megfeszült nyaki és vállizmok, másik a kortizol- és az adrenalinszint emelkedése a véráramban.

-Asztma: Az arra hajlamosokban egy stresszes szituáció könnyen asztmarohamot válthat ki. Egy friss kutatás, mely 5 millió svéd és dán gyereket vizsgált meg, azt találta, hogy azok a gyerekek, akik elvesztették a testvérüket, vagy az egyik szülőjüket, 10%-kal nagyobb valószínűséggel szenvedtek asztmától, mivel a bánat legyengítette az immunrendszerüket.

-Magas vérnyomás: Szerettünk elvesztése utáni hetekben a vérnyomásunk erősen megemelkedik. Egy amerikai kutatás szerint a házastárs halála után 25 hónappal még mindig nagyon magas volt az özvegyek vérnyomása. A dolog hátterében ismét csak a stresszhormon megemelkedése áll.

-Rák: A magas kortizolszint megakadályozza az immunrendszer egészséges működését. Kutatások bizonyították, hogy a megözvegyült asszonyoknak kevesebb természetes ölősejtje van: azaz olyan sejtje, ami képes megtámadni a szervezetben fejlődő daganatokat. Egy 2003-as svéd tanulmány szerint a megözvegyült feleségeknél kétszer nagyobb valószínűséggel fejlődött ki mellrák, mint társaiknál.

-Izomfájdalom, csonttörés: Szeretteink elvesztése fölött érzett bánat, esetleges depresszió gyakran életmódváltással is jár: többet iszunk, dohányzunk, nem figyelünk az egészségünkre, kevesebbet mozgunk. Az egészségtelen életmód a megemelkedett stresszhormonszintel együtt károsan hat a csontszerkezetre és az izmokra.

-Szívbaj és sztrók: Párunk elvesztését követő 24 órán belül 21-szeresére, egy héttel rá pedig még mindig hatszorosára növekszik a szívroham esélye. A hátterében a stressz által megnövelt szívritmus, vérnyomás, illetve a nem rossz alvás és igénytelen táplálkozás áll.

-Cukorbetegség: Egy 2005-ös dán vizsgálat szerint azoknál az anyáknál, akik az elmúlt 18 év során elveszítették a gyermeküket 41%-kal gyakrabban fejlődött ki kettes típusú cukorbetegség.

(Kép:yahoo)