Jump to content

Anyák és lányaik bonyolult viszonyai -1. rész

2014. 03. 05. 11:48

Az anyák és leányaik kapcsolata sokféle lehet. Ám hogy a legtöbbet tudjuk kihozni egymásból, és jobban megértsük a másikat, érdemes átgondolni, mi melyik kategóriába tartozunk, annak előnyeivel és hátrányaival együtt.

1.- A legjobb barátnők

Minden titkukat, gondjukat, gondolatukat szívesen megosztják egymással, sokat vannak együtt.

Előnyei: Anya és lánya egyaránt magabiztos a kapcsolatban, könnyedén, zökkenőmentesen tudnak egymással kommunikálni.

Hátrányai: Előfordul, hogy az embernek szülőre, és nem haverra van szüksége. Amikor a lányok nagy változáson mennek keresztül életük során, például maguk is családot alapítanak, akkor inkább egy tapasztalt tanácsadóra, nem pedig barátnőre van szükségük. Ezt sokszor az anyáknak is nehéz elfogadni. Azok a szülők, akik egy ilyen tipusú kapcsolatban élnek, elvárják a gyerekeiktől, hogy úgy bánjanak velük, mintha egy generációból származnának.

Mit tehetünk: Mindkét félnek el kell fogadnia a valódi szerepét, és azt a tényt is, hogy van köztük valamilyen fokú generációs szakadék. Az teljesen rendjén való, ha egy lány megosztja az édesanyjával a saját kapcsolatában felmerülő problémákat, de ha ezt az anya fordítva teszi meg, az a lányának a saját apjával való kapcsolatát ásná alá.

2.- Nővérek

Nem akarnak együtt tölteni minden estét, de szoros a kapcsolatuk. Más testvérekhez hasonlóan azonban időnkét van közöttük rivalizálás.

Előnyei: A korkülönbség ellenére jól megértik egymást, szeretnének egymásra hasonlítani.

Hátrányai: Minden családban van a tagok között egyfajta versenyszellem, bár ezt rendszerint elnyomjuk magunkban. Az ilyen tipusú kapcsolatokban viszont elmosódik a határ, és ezáltal megmarad a rivalizálás. Azok a lehetőségek, amik természetesen nyílnak meg egy fiatal lány előtt, az édesanyjánál lassan bezáródnak. Ez könnyen vezethet nehezteléshez, vitához. A lányok ráadásul gyakran mérik magukat az anyukájukhoz, és azt gondolják, hogy a szülőjük okosabb, tehetségesebb, sikeresebb náluk.

Mit tehetünk: Próbáljuk megérteni, melyek azok a területek, ahol rivalizálunk egymással és itt segítsük a másikat. Ha konfliktusra kerül sor, töltsünk egymástól távol egy kis időt, és gondoljuk végig, pontosan mit is várunk el a másiktól, mire van szükségünk. Beszéljünk róla, és ha kell, helyezzük a kapcsolatunkat új alapokra.

3.- Tűz és víz

Az egyik csökönyös, ellentmondó, igazi véleményvezér. A másik épp az ellenkezője. Csak a genetikájuk közös.

Csupán a mi modern korunk elvárása az érzékenyen gondoskodó anya. A történelem során azonban nem ez a típus dominált. Ahhoz, hogy egy anya fel tudja nevelni a gyerekeit, minden eszközt meg kellett ragadnia, erősnek, kérlelhetetlennek kellett mutatkoznia.

Hátrányai: Nehéz egy felnőtt nőnek a saját édesanyjával hajhosszról, pasikról vitatkozni. Ilyenkor mindkét fél tehetetlennek érzi magát. Az anyák úgy érzik, elhanyagolják őket, és emiatt nyaggatni kezdik a másikat. A lányok nem szeretik ha nyaggatva vannak, úgyhogy védekező üzemmódba kapcsolnak.

Mit tehetünk: Az anyák rendszerint alábecsülik a saját erejüket, és túlbecsülik a lányaikét, és fordítva. Amit a lányok tehetnek: éreztessék az anyukájukkal, hogy meghallgatják és respektálják a véleményüket, még ha nem is feltétlenül értenek vele egyet.

(Kép: parentingpink.com)

(Forrás: real simple)