Jump to content

Nem tudsz aludni? 5 probléma és 5 megoldás

2013. 06. 28. 10:25

Nem vagy egyedül. Becslések szerint ma Magyarországon az emberek tizede valamilyen alvászavarral küszködik. Ezek közül az egyik leggyakoribb az elalvási nehézség, más szóval inszomnia – amikor nem jön álom a szemedre, pedig a fáradtság miatt már megváltás volna számodra.

Probléma: Pörög az agyad

Egész este ásítoztál, és alig vártad, hogy végre ágyba kerülj? Ehhez képest amint lekapcsoltad a villanyt, hirtelen elkezdtek cikázni a gondolataid? Sőt, előfordult már, hogy világmegváltó ötleted támadt lámpaoltás után, esetleg eszedbe jutott egy égető problémára való megoldás? A kéretlenül támadt kreativitás koránt sem örvendetes, hiszen létfontosságú pihenéstől foszthat meg. Ha rendszeresen éjszakai heuréka-élményed van, érdemes végiggondolni a napirended!

Megoldás: Kapcsolj be tudatosan!

A forgolódós elmélkedés arra utal, hogy a nap során nincs lehetőséged kiélni az alkotó energiáidat. A kreativitás és az intuitív problémamegoldás a jobb agyféltekéhez kötődik, ám az iskoláztatáskor inkább csak a racionális balt szokás fejleszteni. Így a szegény jobb háttérbe szorítva tengődik. Amennyiben keresel valamilyen kreatív hobbit, alkalmat biztosítasz neki, hogy nagyobb szerephez jusson, és ne éjnek évadján „bombázzon”.

Probléma: Túl sok stressz ér

A stressz önmagában jótékony folyamat, hiszen a szervezet alkalmazkodását jelenti valamilyen veszélyt jelentő inger megjelenésekor. Ha viszont krónikus stresszről, tehát folyamatos készenléti állapotról beszélünk, akkor állandó plusz teher nehezedik a testre. Ez hosszú távon előbb lelki eredetű, de valós panaszként jelentkező tünetek formájában jelzik, hogy valami nincs rendben, később pedig sajnos esély van „valódi”, azaz szervi betegségre.

Megoldás: Kapcsolj ki tudatosan!

Amennyiben pihe-puha ágyikóban fekve is azon bánkódsz, ki mit követett el veled vagy másokkal szemben, tulajdonképpen a saját magad ellensége vagy. Érdemes elsajátítanod valamilyen tudatos ellazító módszert, amelyek közül a jóga, a meditáció, a relaxáció és a rendszeres, legalább közepes intenzitású sport a leghatékonyabb.

Probléma: Későn vacsoráztál

Túlóra után estél haza a munkából, de mivel aznap még nem ettél semmi embernek valót, nekiálltál főzőcskézni. Szinte forrón befaltad, és próbáltad kompenzálni az ebédkor kimaradt kalóriákat. Most pedig álmatlanul sóhajtozol az ágyban, mert nem hagy pihenni a feszülő hasad. Ha ismerős a helyzet, nem is hinnéd, milyen egyszerű dolgod lesz a megoldással!

Megoldás: Táplálkozz tudatosan!

Szó sincs semmiféle hókuszpókuszról. Ugyanúgy elkészítheted és megeheted a kedvenc ételeidet, ráadásul a sütés-főzés időpontját sem kell áttenned. Hiszen ha csak este érsz rá, mikor máskor is lehetne? Az elkészített falatokat azonban ne rögtön habzsold be – vagy legalábbis ne az egészet –, hanem ételhordó dobozkában vidd magaddal másnap a munkahelyedre, ahol gyors mikrózás után két perc alatt tápláló ebédnek örülhetsz! Vacsorára érd be egy kis fehér hússal, hallal, zöldséggel, gyümölccsel, teljes kiőrlésű pékáruval vagy zsírszegény tejtermékkel.

Probléma: Rossz fekhely

A nem megfelelő ágy nem szükségszerűen kényelmetlen. Előfordulhat, hogy évekig semmilyen panaszt nem tapasztalsz, aztán egyszer csak nem megy az alvás, vagy éppen megfájdul a hátad. A túl kemény, túl puha, egyenetlen felületű, nem légáteresztő anyagú matrac nem tréfa: akár komoly egészségügyi gondokat is okozhat.

Megoldás: Legyen jó ágyad!

Mindenképpen válassz olyan bútort, amiben gyárilag gerincet alátámasztó matrac van, esetleg cseréld le a kihúzható kanapét ágykeret plusz matrac duóra! Jó ágyban egészen más pihenésélménynek örülhetsz, hiszen kevesebb idő alatt jobban kialhatod magad. Sokan a tudatos vásárlás ellenére is hibát követnek el, mert azt hiszik: egy matrac örökre szóló darab, noha élettartama általában tíz év szokott lenni a gyártók állásfoglalása alapján.

Probléma: Fogalmad sincs, mi a baj

Ha kellemesen elfáradva, ellazulva, néhány órával egy könnyű vacsora után, tökéletes ágyban térsz nyugovóra, de mégsem megy az alvás, két lehetőség van. Az egyik, hogy tudat alatt emészt valamilyen megoldandó feladat, ám talán magad sem tudod, mi az. Ebben az esetben érdemes egy hozzád közel álló személlyel, vagy elhúzódó álmatlanság esetén pszichológussal beszélni, hogy felszínre kerüljön az ok.

A másik eshetőség lényegesen ritkább, de mindenképpen szót kell ejtenünk róla. Az álmatlanságnak szervi oka is lehet: többnyire idegrendszeri, hormonális, keringési vagy légzési probléma. Egy rutin kivizsgálás mindig hasznos, tehát ne legyél rest fölkeresni a háziorvosodat!