Jump to content

Gran Canaria az „Örök Tavasz” szigete, avagy november a Kanári-szigeteken

2017. 11. 16. 18:05

Télből a nyárba menni, hasat süttetni, és napozni novemberben? Az álomszerű valóságot a Kanári-szigetek legnépszerűbb úti célján Gran Canarian tökéletesen ki lehet vitelezni, ráadásul, ha néhány dolgot szem előtt tartunk nem fog egy fél vagyonba kerülni.

Afrika északnyugati partjaitól mindösszesen 150 kilométerre található Gran Canaria a Kanári-szigetek harmadik szigete, ahol nem csak sivatagból, de hőségből is ízelítőt kapunk, már ami az afrikai időjárást illeti.

November és Augusztus kéz a kézben jár

De kezdjük az elején, mielőtt a forró napsugarakról és a pénztárcabarát árakról szólna a fáma. A Kanári-szigetek harmadik legnagyobb szigetére a repülőút nagyjából 5 és fél óra, ami testvérek között is sok. A repülési idő első két órája turbulenciával tarkított élményrepülés, amit a gyengébb idegrendszerű utasok nem fogadnak általánosságban kitörő örömmel, de azért túl lehet vészelni különösebb pánik nélkül. Európát elhagyva a helyzet javul, sőt olyannyira sima és nyugalmas légköri viszonyoknak örvendhetünk, hogy akár aludni is lehet a fedélzeten.

Ami a repjegy árát illeti, húsz kilós feladott poggyásszal 73 ezer forint az oda-vissza út költsége, míg poggyász nélkül 60 ezer körüli a fapados légitársaságok járataival. A Gran Canaria Las Palmas repülőtérre érkezve az első dolog, amivel az ember szembesül, hogy a helyiek segítőkészek, olyannyira hogy külön emberek irányítják az egyes buszjáratokhoz az újonnan érkezőket.

A reptérről a sziget legdélebbi pontjára Maspalomasba 44-47 eruóért taxizhatunk, míg ugyanezt a távot busszal 8-10 euró közti áron tehetjük meg. Utóbbi két fő buszjegyének ára.

Maspalomas, a csodálatos Walhalla

Gran Canaria majdhogynem kör alakú szigete számos városnak és falu jellegű, mini-városnak ad otthont, ám ezek közül Maspalomas az, amit muszáj kiemelni. A város a sziget turisztikailag legkedveltebb pontja, gyakorlatilag az egész város nem más, mint egy tusitaövezet.

Bármerre pillantunk homokos strandok, luxushotelek, sivatagi homokdűnék és buja természet. Lélegzetelállítóan gyönyörű. A strandok tágasak, és nem érződik az évi két millió turista állandó jelenléte, mert a tömeg egyszerűen eloszlik. A kék zászlós strandok gyönyörű, égszínkék vizet kínálnak, és az állatvilág színe java is képviselteti magát.

A helyiek extrabarátságosak, az árak pedig teljese elfogadhatók, nem sokkal drágább például egy-egy étterem vagy bevásárlás, mint itthon. Egy kiadós, sangríával megbolondított tésztavacsora 35 euró körül mozog, míg egy XXL méretű kebabot 5 euróért vásárolhatunk. A boltokban a spanyol finomságoktól az „európaibb” gyomor számára is találunk fogyasztható termékeket. A felvágottak és sajtok 1-2 euró körüli áron kaphatók, és a péksütemények, édességek sem drágábbak. A jobb alkoholok és whiskyk 10-13 euró közötti árfekvésűek.

A szállással sokat lehet spórolni, mert nem csak hotelek, hanem bungalók is várják a turistákat. Tévedés ne essék, még mindig nem kerül egy fél vagyonba a luxusút, ha 4 csillagos szálloda helyett megelégszünk mondjuk egy saját apartmannal, amit nyolc napra 140 ezer forintért odaadnak. A kevésnek tűnő pénzért cserébe tiszta ágy, tiszta fürdő, felszerelt konyha, pihenésre csalogató nappali, és tágas, rendezett terasz vár, például a Playmarban.

Ami az utazást illet, az autó és motorbérlés pikkpakk folyamat. Napi 35-50 eurónál egyik sem több, utóbbihoz pedig protektoros felszerelést is lehet kölcsönözni, amelyek a legnagyobb megdöbbenésre tiszták, nem szakadtak és magas minőségűek. Ha bérelni nem, de taxizni viszont igen, az sem gond. Minden második autó taxi és meglepően tisztességesen és megfizethető árfekvéssel dolgoznak. 5 euróért szinte a városból ki lehet már menni.

A vadregényes táj Maspalomasnál is kirajzolódik. A sivatagi sziklák, a vulkanikus kőzetek, és az utcán vadul burjánzó kaktuszok és pálmafák látványa lebilincseő. Akit egyszer megérint a Kanári-szigetek vonzereje, azt biza többé nem ereszti. S mennyi az annyi 8 napra, szállással, kajával, utazgatással, motorbérléssel, hajókázással, és egy kicsit sem visszafogott költekezéssel két főnek? Maximum 500 ezer forint.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com, pexhere.com, freegreatpicture.com,)