Jump to content

A gyógy- és termálvizek Kánaánja a mi kis hazánk

2017. 11. 10. 19:00

Hazánk gyógy- és termálvizeiről is ismert nemcsak a magyar lakosság körében, hanem emiatt a külföldi turisták kedvelt úti célja is kicsi országunk, hiszen határon belüli területünk nyolcvan százaléka alatt termálvíz található.

Világviszonylatban is ismert és elismert, valamint egyedülálló Magyarország termál- és gyógyvízkészlete, amely nagyon fontos eleme az egészségturizmusnak is. Hiába tekint régre a magyar fürdőkultúra, mégsem tudjuk sokan, hogy mi a különbség a termálvíz és a gyógyvíz között.

A földfelszín alatti kőzetekből kicsapódó, elpárolgó nedvesség, valamint az oda beszivárgó víz együttesen alkotja a gyógyvizet. Amíg a felszínre bukkan a gyógyhatású víz, addig rengeteg ásványi anyagot, oldott gázokat vesz fel, így a tulajdonságai, kémiai összetétele miatt lesz gyógyvíz. A gyógyhatás teljesen független a hőmérséklettől, vagyis gyógyvíz lehet hideg és meleg víz is. A termálvizet nevezhetjük hévíznek is. Az a termálvíz, amely a harminc foknál magasabb hőmérsékletű.

Hazánk kimondottan szerencsés fekvésű. Azért ilyen gazdag Magyarország termál- és gyógyvizekben, mert a Kárpát-medence földkérge vékony, így a felszín alatt húzódó vizet a magma könnyebben fel tudja melegíteni. A Kárpát-medencében található vizek hőmérséklete általában magasabb, mint a világ más tájain.

A gyógyvizeket kémiai összetételük alapján szokták csoportosítani. Minden típusú gyógyvíznek más-más előnyei vannak. Függetlenül attól, hogy milyen fajtájú gyógyvízről beszélünk, érdemes kúrákban gondolkodni. Egy wellness hétvége alatt is pihenhetünk és lazulhatunk, azonban ha meglévő egészségügyi problémán szeretnénk javítani, akkor hosszabb időben kell gondolkodnunk. Nem véletlenül ajánlják az orvosok sem a több hetes gyógyvizes kezelést sem.

A meleg vizes megmártózás eleve lazítja a testet és a lelket is, ezt azonban akár otthon, egy kádnyi meleg vízben is megtehetjük. A gyógyvizekből azonban olyan ásványi anyagok szívódnak fel a bőrön keresztül, amelyek jótékonyan hatnak problémáinkra.

A gyógyvízben sem érdemes órákat eltölteni, éppen ezért szokták feltüntetni a medencék környékén, hogy mennyi időt lehet maximálisan eltölteni a vízben. Azért, mert huzamos időn keresztül a meleg vízben áztatjuk magunkat, nem biztos, hogy a problémánk megszűnik, azonban fejfájás, szédülés, rosszullét, rossz közérzet jelentkezhet. Ha a gyógyvizes fürdőzés nem orvosi javaslatra történik, érdemes szakemberrel konzultálni, ugyanis nem egyformán reagálunk egyes vizekre és azok hőfokára.

A gyógyvizek nemcsak kívülről befelé haladva fejthetik ki gyógyhatásukat, hanem akár ivókúraként is alkalmazhatjuk.

(Forrás: marmalade.hu | adventustour.com, mnn.com, spadreams.com/képek)