Jump to content

Szeretnünk kell az őszt

2017. 10. 22. 17:00

Ha azt kérdezzük, hogy melyik a kedvenc évszakod, minden gondolkodás nélkül te is a nyarat neveznéd meg? A többségünk így van ezzel, pedig mindegyik évszaknak megvan a maga szépsége. Az ősznek is.

Az ősz az iskolakezdés idejét is jelenti, ezért a gyerekek a tanuláshoz, az iskolához társítják az ősz fogalmát. Habár nem tehetnek mást, mint iskolába járnak, azért az ősz mégsem lesz a kedvencünk. Ebből adódik tehát, hogy a hosszú vakációzás, meleg, napfény, strand sokkal tetszetősebb, így a nyarat mindenki pozitívabbra értékeli.

Ha tetszik, ha nem, az évszakok váltják egymást, és ez így is van rendjén. Keresni kell a szépséget mindenben, az őszben is. Mi most összegyűjtöttük, mi szerethető van a lombhullatós évszakban.

A hűvösebb időjárás beköszöntével sem kell lemondani a finom gyümölcsökről. Ha nyáron imádtuk a dinnyét, a barackot, akkor ősszel is találhatunk kedvünkre valót. A szőlő, a szilva, a körte, az alma kedvenceink lehetnek. Ilyenkor lehet diót, gesztenyét gyűjteni, amelyeket ugyancsak fel lehet használni.

Habár már őszt írunk, az meg nem jelenti azt, hogy mindig csak esőre és hidegre számíthatunk, hiszen mostanság is tapasztalhattuk a vénasszonyok nyarát, vagy, ahogy még emlegetni szokás, az indián nyárt. Mindkettő ugyanazt jelzi, vagyis az őszi hónapokban jelentkező, nem a nyári hőséget, hanem a kellemes meleget adó napsütést. Családok sokasága használja ki ezeket a kincset érő napokat arra, hogy még fürdőzhessenek a napfényben, kint tartózkodhassanak a szabadban. Habár már reggelente felfér a kabát, délutánra biztos, hogy a karunkon kell azt cipelni, mert annyi kellemes lesz a hőmérséklet.

Ami nyáron megkeseríthette a szabadtéri programokat, az a szúnyoghad, amivel viaskodnunk kellett. Ősszel ennek már nyoma sincs, így a fesztiválok már zavartalanabbul élvezhetők. A réteges öltözködés ez esetben is jó szolgálatot tehet. Az ősz azonban okot adhat a borfesztiválokra, bortúrákra, szüretekre. Azért, mert véget ért a nyár, az úgynevezett buliszezon, még lehet okot találni a jó kedvre. A szüreti mulatságok, felvonulások ebben nagyban segítenek, na és persze a bor, forró italok.

Érdemes otthonunkban is körülnézni. A szekrényben és a fiókokban meg lehet rendezni az őszi nagy leltárt. A nyári öltözékünk háttérbe szorításával előkerülnek a melegebb felső és alsó öltözékek. Olyan darabok is a kezünk ügyébe kerülhetnek, amelyről már el is feledkeztünk. Ilyenkor szembesülünk azzal, hogy mennyi ruhánk van. Ha úgy érezzük, hogy ideje lenne frissíteni, akkor érdemes az új divatnak megfelelő darabokra szert tenni, mert mi nők már csak tudjuk, hogy milyen lelki hatásai lehetnek a vásárlásnak.

Nemcsak a saját, családunk öltözéke kerülhet központba, hanem az otthonunk berendezése is. Nem kell nagy beruházásokra gondolni ahhoz, hogy őszi hangulatúvá tegyük azt. Színes levelekkel, termésekkel, faragott tökkel nagyon kreatív és dekoratív megoldásokkal rukkolhatunk elő, ráadásul számos ötlet az internet segítségével megvalósítható. Arról nem is beszélve, hogy egy közös családi séta, túra pontosan jó ok lehet arra, hogy gyönyörű színben pompázó leveleket és terméseket gyűjtsünk. Ha igazán optimistán akarnánk az őszt illetni, akkor Camus szavait használhatnánk: „Az ősz (...) egy második tavasz, amikor minden levél virággá változik.” Ráadáséként szóljon Vivialdi: A négy évszak ősz:

(Forrás: marmalade.hu | theodysseyonline.com, visitfinland.com/képek | youtube.com/videó)