Jump to content

Csillagoségbolt-parkok

2017. 10. 20. 17:00

Gyermekkorodban örömmel tetted, de talán még most is szívesen fekszel ki nyári estéken a kertbe azért, hogy az éjszakai égboltot kémleld? Gyönyörű és misztikus látvány, amely mindig is foglalkoztatta az embereket. A fényszennyezés miatt nehezebb a dolgunk, de nem lehetetlen.

Ország- és világszerte nemzeti parkok létrehozásával kívánjuk megvédeni természeti értékeinket, amelyben a növény- és állattársulások egyaránt beletartoznak, azonban az égboltra kevés figyelem szegeződik.

Még szerencse, hogy azért vannak köztünk olyanok, akik szívükön viselik az égi csodák láthatóságát. A Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (International Dark-Sky Association – IDA) által felállított, szigorú szempontrendszere alapján keresik azokat a helyeket a világ országaiban, amelyek alkalmasak arra, hogy az égbolt látnivalóit a nagyközönség elé tárja. Ennek az is feltétele, hogy az adott terület állami tulajdonban legyen, természetvédelmi oltalmat élvezzen, valamint nyitva álljon az érdeklődők számára.

A fényszennyezésben hazánk égboltjának majdcsak egésze érintett. A fényszennyezés az a fény, amely mesterséges eredetű, nemcsak kimondottan a megvilágítandó felületre irányul és nem a megfelelő időszakban jut, amely képrázást, az égbolt mesterséges fénylését okozza, valamint egyéb más kellemetlen környezeti hatással jár. Márpedig csillagoségbolt-park csak ott hozható létre, ahol a fent említett kritériumokon kívül az égbolt minősége is megfelel a komoly szabályoknak. Ez azt jelenti, hogy az égitestek láthatóak, a fényszennyezés a lehető legminimálisabb.

Hazánkban több erre alkalmas helyszín is van, ráadásul már hivatalosan is megkapták a nemzetközi csillagoségbolt-park címét. Legutoljára a Bükki Nemzeti Park szerezte meg a csillagégbolt-park rangot, de a Hortobágyi Nemzeti Park, valamint a Zselici Tájvédelmi Körzet is büszkélkedhet ezzel.

A cím birtokosainak arra kell törekedniük, hogy a világítóeszközök fényerősségét és típusát szabályozzak a természetvédelem jegyében. Az éjszaka az emberek pihenésének időszaka, azonban számos állatfaj ilyenkor a legaktívabb. A települések terjedése és növekedése által azonban egyre nagyobb a fényszennyezés is, amely számos állatfaj – köztük madarak, denevérek, rovarok, kétéltűek – életét befolyásolja, sőt veszélyezteti.

Ki ne szeretné bámulni a csillagos eget. Szinte mindenkit nosztalgiával tölt el a hullócsillagok mustrája, vagy az csillagképek megfigyelése, meghitt beszélgetések a csillagok alatt. Nos, erre a nagyvárosokban elég kicsi esély van, de ha vágyunk egy éjszakai csillagos kalandtúrára, akkor a Zselicben, a Hortobágyon és most már a Bükkben is megtehetjük.

Hazánkban tehát három csillagoségbolt-park várja az érdeklődőket, azonban aki kíváncsi, hogy a világban hol vannak még hasonló helyek, az megnézheti ezen EZEN a térképen.

Ha egy kis ízelítőre vágysz, hogy milyen lehet egy csillagtúra, feltétlenül nézd meg mit kínál a Zselic:

(Forrás: marmalade.hu | midarkskypark.org, hungarianambiance.com/képek | youtube.com/videó)