Jump to content

Irány a természet, de van mire figyelni

2017. 10. 04. 19:00

Azt talán mindenki tudja, hogy hazánkban különböző színű jelzésekkel ellátott túrautak vezetnek. A jelzések jól látható helyen, fák törzseire vagy tereptárgyakra vannak felfestve. A családi kirándulás azonban akkor biztonságos, ha értelmezni tudjuk ezeket a jelzéseket. Nagyon sokan azonban úgy indulnak el túrázni, hogy még a felnőttek sem tudják, hogy az adott szín, az adott jelzés mit is takar. Ideje tehát, hogy egy kicsit mindenkit eligazítsunk ebben. Szüksége van erre a felnőtteknek is, és a gyerekeknek sem árt néhány információ.

A turistautak színjelzése kulcsfontosságú. Megkülönböztetünk kék, piros, sárga és zöld színeket, ez a fontossági sorrend is. Ez azt jelenti, hogy a kékre festett sávjelzés az országos jelentőségű utat jelzi. Maga a sávjelzés is kulcsfontosságú. A sáv azt jelenti, hogy az egyik fontos kiindulási ponttól egy másikig vezet az út. Ez lehet egy tömegközlekedési eszköz állomásától kiinduló, amely egy másik hasonlóan fontos pontba érkező turistaútvonal. A piros sávjelzés azt jelenti, hogy a turistaút legalább egy hegységen keresztülvezet. A sárga és a zöld sávjelzés pedig arra utal, hogy helyi jelentőségű utakon keresztül élvezhetjük a táj szépségét.

Tehát a sávjelzésről már tudjuk, hogy mit jelent. Azonban azon kívül keresztet, háromszöget és egyéb érdekes, megfejtésre váró jelzést is találhatunk felfestve. A sávjelzésen kívül talán még a keresztet látjuk legtöbbször. Ez a jelzés semmi egészségügyi kockázatra nem utal, nem a kórházhoz vezető utat jelzi, hanem rövidítő, vagy összekötő utakat jelöl. Ha a valamilyen színű sávjelzéses úton haladunk, és egy keresztet látunk felfestve, azt azt jelenti, hogy az adott útvonalból egy másikra át lehet térni, hogy egy ugyancsak fontos helyhez eljuthassunk.

A háromszög stílusosan a hegy tetejéhez vagy egy kilátóhoz vezető utat mutatja. Az „L” alakú jelzés műemléket, romot sejtet a közelben. Az Ω jellel barlanghoz lehet eljutni.

Ha a turistaútvonalon haladunk, és a következő egy négyzet jelzés, akkor azt mutatja, hogy a közelben lakott település vagy szálláshely található. Két kilométeren belül kell lennie a szálláshelynek akkor, ha semmilyen más jelzés nincs kint. Ha annál nagyobb távolságot kell megtenni a településig, szálláshelyig, azt a megfelelő módon jelezni kell.

A kör azt jelzi, hogy az úton haladva valamilyen vízforráshoz, vagy valamilyen víz lelőhelyéhez lehet eljutni. Ezek a jelzések már tényleg a víz közelségét mutatják, vagyis maximum két kilométeren belül kell lennie.

A magába visszakanyarodó nyíl mutatja, hogy a környéken a kiindulópontba visszaérkező túrázásra, sétára van lehetőség.

A négyféle színjelzés és az alakzatok segítenek hazánk tájain eligazodni, és elkalauzolni. Arra szolgálnak ezek, hogy mindenféle túravezető nélkül el tudjunk igazodni a természetben. Ha a videót megnézed, még több információval gazdagodhatsz:

(Forrás: marmalade.hu | maxpixel.freegreatpicture.com, hungarytoday.hu/képek | youtube.com/videó)