Jump to content

Okok, amiért érdemes ősszel útnak indulni

2017. 09. 26. 17:00

A családok legtöbbje nyaranta kerekedik fel, hogy belföldi vagy külföldi útjára induljon. A nyári időszakban nagyon sokan keresnek fel különböző úti célokat. Az évnek csakis ebben az időszakában utazik el otthonról a családok jelentős része.

Nemcsak azért utaznak annyit az emberek nyáron, mert akkor van jó idő, – habár ez egy nagyon fontos szempont – hanem azért is, mert a gyerekek hosszú nyári szünetéhez mérve időzítik a szülők is a szabadságolásukat. Nyárra tartalékol a családok zöme annyi pénzt, hogy egy vagy több tartalmasabb külföldi, belföldi utazást megengedhessenek maguknak. Mások azonban inkább őszre hagyják a pihenést, mert a szezon utáni dömpinget kikerülik. Akik éppen a nyüzsgésből szeretnének kicsit kiszakadni, nem vágynak zajra, tömegre, egymást taposó turistaáradatra, azok inkább kivárják az őszi, szezon utáni időszakot.

A nyári hőség sokakat kikészít. Nem tűrjük egyformán a kánikulát. Vannak, akiket annyira megvisel a meleg, hogy nem is szeretnek otthonról kimozdulni, hanem a hűvös lakásban vészelik át a kritikus napokat. Akiket nagyon megvisel a nyári forróság, semmi örömet nem találnak a nagy melegben való téblábolásban. Ősszel még ki lehet fogni kellemesen meleg, de már nem forró időjárást. Habár jóval nagyobb esély van az esőzésre, de ha némi szerencse is társul az utazáshoz, akkor az is elmaradhat.

Sokan keresnek fel ősszel hegyvidéket. Az őszi táj, a túrázásra, sétálásra alkalmas időjárás mellett gyönyörködhetünk a természet új színeiben. A zöld helyét átveszi az őszre jellemző színpompa. Még az is rácsodálkozik a színekre, a látványra, akinek a nyár a kedvenc időszaka. Sokan indulnak ilyenkor kerékpáros vagy gyalogtúrára a hegyekbe. A megfelelő réteges öltözködés mellett a kellemes fizikai megterhelés nagyon jó hatással van testre és lélekre egyaránt. Egy könnyed séta a természetben arra is lehetőséget kínál, hogy számos erdőlakóval találkozzon a turista, valamint tálcán kínálja magát a természet különböző termések, és lehullott levelek formájában.

A pénz nagyon fontos tényező, ezért vannak, akik tudatosan inkább őszre időzítik a pihenésüket. A gyermekes családoknak figyelembe kell venni az óvodát és iskolát, azonban egy-egy hétvégét el lehet tölteni jobbnál jobb helyeken, akár belföldben, akár külföldben gondolkodunk. Ebben az időszakban jóval kevesebben indulnak útra, így a szállásadók is kedvezőbb áron kínálják szobáikat. Vagyis nemcsak a tömeget kerülhetjük el őszi utazgatásaink során, de jelentős összeget takaríthatunk meg.

Az ősz kedvez a kellemes borozáshoz. Nem véletlenül időzítik a gasztronómiai jellegű fesztiválokat a hűvösebb időjáráshoz. Mind külföldön, mind belföldön jócskán tudnánk felsorolni ilyen rendezvényeket. A nyárra a zenei fesztiválok jellemzőek, ősszel az ételek kapják a főszerepet. A finomságokat pedig jól esik forralt borral leöblíteni, amely átmelegít.

Ebben az évszakban már sokkal inkább számítani lehet esőzésre, de ha wellnessezni megy az ember, senkit nem érdekel, hogy kint milyen az idő. A kellemes termálvízben még akkor sem zavar a hideg idő, ha a kinti medencét használjuk. Aki csak teheti, lopjon magának néhány kellemes napot az őszből.

(Forrás: marmalade.hu | summitpost.org, lavacanza.in, wpnature.com/képek)