Jump to content

Egy szimbólum története

2017. 09. 02. 19:00

Hollywood egyet jelent az amerikai sztárvilággal, filmgyártással. Élhetünk más földrészen, lehet más nemzetiségünk, a sztárváros és annak híres nevét hirdető felirata mindenki számára ismert. Ha más nem, filmekben státusszimbólumként jelenik meg a HOLLYWOOD felirat.

Helységjelző táblák segítenek eligazodni országunkban, de szerte a világban is. Sőt mi több, egy-egy településen belül még utcaneveket tartalmazó táblák is segítenek az eligazodásban. A nagyobb városokban erre valódi szükség is van. A világban van egy híres hely, amelynek az átlagosnál nagyobban hirdetik a nevét, ez nem más, mint Hollywood. Talán nem ismered a felirat történetét, pedig létezése már közelít a száz évhez. Akkoriban Hollywood még önálló településként működött, ma már Los Angeles része. 1923-ban kapott először hatalmas, fából készült feliratot a település, bár akkoriban még Hollywoodland volt a neve. Az eredeti, első fából készült, a Santa Monica hegységben felállított felirat egyáltalán nem a filmes szakmához kötődött eredendően. Hollywoodland egy ingatlanértékesítéssel foglalkozó üzletember fejéből pattant ki, aki a nagyobb bevétel reményében igyekezett a környéket így hirdetni. A kampányolásnak megadta a módját, mert a Hollywoodland felirat betűi 15 méter magasak és 9 méter szélesek voltak. Hogy éjszakánként is ugyanúgy hirdessék a területet, 4000 izzóval tették még figyelemfelkeltőbbé.

Az óriási méretű betűket messziről látta minden környékre utazó. Olyan nagyok voltak, hogy az első „L” betűben még egy gondnoki lakást is kialakítottak. Sőt mi több, az űrből is látszik.

A fa szerkezetű betűk élettartama végesnek bizonyult, minden karbantartás ellenére azt cserélni kellett. 1949-ig bírta az időjárási viszontagságokat, majd lecserélték újra, és akkor már a ma is látható HOLLYWOOD felirat pompázott a hegyen, a „land” lekerült.

Egy pillanatig nem gondolnánk, hogy ennek az ikonikus feliratnak a pozíciója valaha is megrendült volna, ám került olyan veszélyes helyzetbe, hogy lebontják, kétszer is. A város vezetése arról döntött, hogy megszabadulnak a jelképtől. Sztárok fogtak össze azért, hogy megmenekítsék Hollywood szimbólumát, és kampányuk olyan jól sikerült, hogy a felirat megmenekült. Hugh Hefner, a Playboy atyja nagyon sokat tett Hollywood-ért, sok embert és sok más sztárt meggyőzött annak fontosságáról. Mára már a szórakoztató- és a filmipar szimbólumává vált. A legnagyobb támogatóknak ajánlották a HOLLYWOOD felirat betűit, Hugh Hefner kapta az Y-t.

1978-ban építették újból Hollywood feliratot, de akkor már stabil alapokra, betonra húzták fel az acélból készült betűket. 2008-ban újabb veszély fenyegette a feliratot, akkor is le akarták bontani, de egy beruházó kimentette a területet és a feliratot is a slamasztikából.

A filmes szakma nem mindenki számára sikeres, így sok kétségbeesett színész, és más emberek is a Hollywood feliratot keresték fel azért, hogy a második ”L” betűről vessék magukat a szakadékba.

(Forrás: marmalade.hu | aljazeera.com, nytimes.com, sacobserver.com/képek | youtube.com/videó)