Jump to content

Ha nyár, akkor nyaralás, vagy valami más?

2017. 08. 17. 17:00

Minden adott a nyári időszakban arra, hogy végre elutazzunk akár belföldi, akár külföldi útra. Adott az időjárás is, a nyár megfelelő indok a strandolásra, a vizes sportokra, de a túrázásra is. Nyáron mennek legtöbben hosszabb szabadságra és persze tart a hosszú nyári szünet a gyerekeknek.

Egy utazás drága mulatság a családok számára. Habár sokan tervezik azt, hogy nyaranta elhagyják megszokott környezetüket és országhatáron belül vagy kívül valami újat keresnek fel, ahol néhány napot is eltöltetnek, ám függ attól, hogy tudnak-e félretenni erre. Hazánk lakosságának fele tervez nyárára valamilyen utazást. Néhány évvel ezelőtt a családok csak 34 százaléka tervezett valamilyen utazást, de a számuk évről évre emelkedik.

Ahhoz, hogy egy család önfeledt nyaralást élvezhessen, tudatosan készülniük kell az alkalomra. Nemcsak a kiválasztott helyen történő szállásfoglalásról van szó, hanem a költségekre is fel kell készülni, meg kell addig erősödni anyagilag. Vannak, akiknek a gondos tervezés árán sikerült megvalósítaniuk a nyaralást, míg egyre többen vannak azok a magyar családok, akik a nyári szezonban a külföldi út mellett akár egy hazai helyszínt is meg tudnak látogatni. Ez pedig azzal jár, hogy a nyaralásra szánt összeg is egyre inkább nő, amelyet az emberek fordítani akarnak és tudnak egy-egy nyári időszakban.

Kis országunk sok érdekességet, látnivalót tartogat, de a nyaralók mégis legszívesebben a Balatont rohamozzák meg minden nyáron. Ha pedig külföldi útban gondolkodnak, akkor a legtöbben Horvátországra szavaznak, vagy más európai országot.

Telefonos megkérdezésen alapuló felmérések során képet kaptak a szakemberek arról, hogy a magyar háztartások milyen terveket szövögetnek nyárára. Kiderült, hogy több mint felük tervezi azt, hogy elutaznak valahová a nyáron, de a többségünk inkább csak belföldi utakban gondolkodik. Jóval kevesebben vannak azok, akik megtehetik, hogy külföldre menjenek, és még kevesebben vannak azok, akik a nyár folyamán mind belföldi, mind pedig külföldi utat is megcéloztak. Ettől függetlenül a külföldre vágyó nyaralók száma is egyre növekszik.

A nyár a hosszú nyári szünet ideje is, és a szülők is erre az időszakra tartalékolják szabadságukat, hogy a sok egymást nélkülöző idő után végre együtt lehessen a család. A hosszabb utakat is erre az időszakra tűzik ki, hiszen ekkor van lehetőségük a szülőknek akár több hetet is együtt tölteniük gyermekeikkel. A felmérésből még az is kiderült, hogy a magukat rossz anyagi helyzetben élőnek tituláló családok is költenek minimum belföldi nyaralásra.

Egy másik felmérés szerint a hazai családok átlagban közel 150 ezer forintot szánnak arra, hogy legalább egy hetet otthonuktól távol töltsenek. A nyaralók többsége június és augusztus között utazik el, vagyis főszezonban.

Akik nem mennek nyaralni, azok vagy pénzszűkében vannak, vagy pedig mozdítható szabadidejük nincs a nyaralásra.

(Forrás: marmalade.hu | thesun.co.uk, firstchoice.co.uk, travelandleisure.com/képek)