Jump to content

Még mindig szeretjük Horvátországot

2017. 08. 16. 19:00

Aki nem megy országhatáron kívül, az is bőven megtalálhatja itthon a számítását, ami a nyaralást illeti. Sokan vágynak azonban egzotikusabb, tengerparti nyaralásra. Bulgária, Görögország mellett Horvátország is szóba jöhet, ha viszonylag közel akarunk tengerben mártózni.

Annak az országnak a lakói számára, amelynek nincs tengerpartja, határait csakis más országok veszik körül, a tenger olyan áhított látvány, amelyet meg akar csodálni. Nem elérhetetlen vágy ez, hiszen magyar családok sokasága veszi az irányt Horvátország felé, mert már régóta szeretjük. Régóta járjuk a horvát tengerpartokat, de úgy tűnik, hogy idén még egy kicsit jobban, mint máskor. Egyszer már elérték a magyar turisták a félmilliós álomhatárt, de idén megint lehet, megdöntjük ezt a csúcsot.

Trogir

A külföldi nyaralást sokan tartják jóval drágább mulatságnak. A nyaralás valóban plusz kiadás, de hasonló összeget idehaza is el lehet költeni úgy, hogy még csak a tengert sem láttunk. Tény, hogy a nyári főszezonra az autópályadíjakat megemelik, így az utazás kivitelezése is drágább lehet. A horvátok autópályájának díjait ráadásul folyamatosan emelik a főszezon idején, de amint ez lecseng, az árak is süllyedni fognak. Hiába az emelés, akit megérintett egyszer Horvátország tengerpartjainak látványa, az vágyni fog vissza.

A mediterrán területek gyöngyszemeként tartják számon Horvátországot, hiszen természeti csodái szemet gyönyörködtetők, sziklás öblei, tengerpartjai, szigetei megmozgatják az ember szívét és lelkét, de a turistaútvonalakkal tarkított hegyek, nemzeti parkok az ember testét is megmozgatják, túrára csábítják. Nem is csoda, hogy ennyi magyar látogatja meg a közeli országot. A tengeren kívül annyi mindent meg lehet csodálni abban az országban. Ha Horvátországban jártok, lehet egyik úti célotok Varasd (Varazdin) városa, amely egykor Horvátország székhelye volt. A történelmi hangulatot magán hordozó városban tett séta is különleges, de az Erdődy-vár, a Szent Miklós plébániatemplom, a kolostorok és a barokk stílusú épületek elrabolják az ember szívét.

Pula egykor római fennhatóság alá tartozott, ezért maradtak fent római kori létesítmények, úgymint a legismertebb, az amfiteátrum. Színházak, templomok, bazilikák, diadalív az, ami vonzza a turistákat.

Trogir 1997 óta az UNESCO Világörökség listáján szereplő kikötőváros, amelynek elhelyezkedése és természeti értékei is belevésődnek az ember tudatába. Illírek alapították, de hódították meg görögök, rómaiak is, majd a magyar királyság kezébe került.

Korčula Horvátország legdélebbi részén fekvő sziget. Görögök népesítették be a területet, méghozzá Korfuról érkezők. A Korfuhoz hasonlatos horvát sziget ezért a Fekete Korfu nevet kapta. Számos építészeti remeket megnézhet az idelátogató az ókortól kezdve.

A Krka Nemzeti Park a névadó folyó mentén helyezkedik el. Igazi vadregényes táj, amely sok védett és csak ott megtalálható állatfaj otthonát jelenti. Nemcsak természeti értékeket őriz a nemzeti park, de kulturális örökségek védője is, ugyanis erődök is találhatók a területen.

Amennyiben nem csak a felszíni látványosságokra vagy kíváncsi, érdemes a föld alá menni és a Feštini falu alatt meghúzódó cseppkőbarlangban is csodára találhatunk. Nemcsak függő, álló cseppkövekben gyönyörködhetünk, de láthatunk felszín alatti tavakat.

(Forrás: marmalade.hu | gettingstamped.com, portal-trogir.com/képek | youtube.com/videó)