Jump to content

Hallottál már a Fácánok szigetéről? Ezután meg fogod jegyezni

2017. 08. 11. 17:00

Minden földrész valakié. E kontinens egy vagy több nemzet birtokában van ugyan, de minden terület tartozik valakihez. Egy sziget azonban meghatározott időközönként cserélgeti gazdáit, méghozzá félévente. Ismerd meg a Fácánok szigetének történetét.

Egy kis szigetre lehet úgy tekinteni, mint földrajzi különlegesség, így a Fácánok szigete is ilyen, de máskülönben semmi különlegesség nem lenne benne, ha… Ha az a „ha” ott nem volna. Ez a terület ugyanis Franciaországot és Spanyolországot választja el. A szigetet körülölelő Bidasoa folyó egyik partján Franciaország, másik partján pedig Spanyolország található. A Fácánok szigete lakatlan, még csak különösebb építmény sincs rajta. Akkor mégis miért más ez a sziget a többitől?

Fácánok szigete

Különlegességét az adja, hogy félévente váltja gazdáit. Ez a sziget ugyanis a két európai ország között helyezkedik el, méghozzá elválasztja egymástól a két európai országot. A sziget lehetne épp a senki földje is, de inkább két állam is birtokolja, igaz, hogy nem egyszerre, hanem egymást váltva. A világon egyedülálló sziget a legrégebb óta fenntartott gyarmat, amelynek birtoklása is közös. A kondomínium már 1659 óta fennáll, ugyanis akkor írták alá a pireneusi békeszerződést. Ezután lépett életbe az, hogy félévente hol Franciaországhoz tartozik a Fácánok szigete, hol pedig Spanyolországhoz.

A pireneusi békekötést jelző emlék

A szigeten egykor fontos találkozókat tartottak. A spanyolok és a franciák harca 1635-ben kezdődött el, de valójában már a harmincéves háború időszakában felmerültek a konfliktusok. Amikor 1659. november 17-én megkötötték a pireneusi békét a háborúskodó felek, akkor a huszonnégy éves huzavonát zárták le. A pireneusi békekötés helyszíne is a Fácánok szigete volt, vagyis a francia-spanyol államhatáron történt. Fordulópont volt a békeszerződés megkötése, ugyanis a spanyolok dominanciája ezáltal csökkent, engedményekre kényszerült területeit illetően is, de a békeszerződés keretén belül állapodtak meg Mária Terézi és XIV. Lajos frigyének feltételeiről is.

A béke szigeteként is emlegetett terület lakatlan, de a sziget közepén felállított monolit kőoszlop őrzi a békekötés eszméjét és helyszínét is. Sőt félévente a kőoszlopnál történik meg a spanyolok és a franciák között az, hogy ünnepélyes keretek között az éppen aktuális tulajdonosra átruházzák a szigetet.

A közös birtoklású sziget 6820 négyzetméter, így nemcsak a világ legrégebb óta felálló kondomíniuma, de egyben a legkisebb is.

(Forrás: marmalade.hu | amusingplanet.com, robswebstek.com, amusingplanet.com/képek)