Jump to content

Holnap kezdődik a 17. FINA Világbajnokság!

2017. 07. 13. 17:00

Lázban ég Magyarország. 2017. július 14-től rajtol a vizes vb, amelynek Budapest és Balatonfüred fog helyszínt adni. A július 30-ig tartó eseményre már az egész ország készül.

A magyarországi megrendezésű világbajnokság július 14-én kezdődik. Főleg budapesti helyszíneken zajlanak majd a megmérettetések, de ezenkívül Balatonfüred lesz a nyíltvízi úszás helyszíne. A FINA, vagyis a vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, már 17. alkalommal rendezi meg világbajnokságát. Idén Magyarország szolgáltat helyszíneket a versenyeknek.

A budapesti helyszínek között van a Batthyány tér, ahonnan a dunai partszakasznál az óriás toronyugrást lehet majd megnézni. Az ideiglenesen felállított medencébe ugró versenyzőkön kívül a Parlament szépségében is lehet a látogatóknak gyönyörködniük.

A Duna Aréna a világbajnokság fő helyszíneként ad otthont az úszószámoknak és a műugrásnak is. A 12 ezer nézőt befogadni képes komplexum nagyon gyorsan épült fel.

A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda már 1930 óta áll, így az első olimpiai bajnokunkról elnevezett épület falain belül számos vízilabdázó edzett itt. A 17. FINA világbajnokság ideje alatt is hazai és külföldi vízilabdázók mérhetik össze tudásukat.

A Városligeti-tó adja a szinkronúszás helyszínét. A verseny és a környék is mozgósítani fogja a turistákat, hiszen a Hősök tere, a különleges épületek és környezet nagy vonzerővel bír.

A Balaton a mi tengerünk és most ez a természeti csodánk ad helyszínt a nyíltvízi úszáshoz. Nemcsak a nyaralók imádott helye ez, de most a balatonfüredi kikötőt alakítják ki a versenyek helyszínéül. Önmagában a Balaton és a környék csodás látvány, emellett pedig most még izgalom is várja a résztvevőket és a látogatókat.

A világbajnokságok történetében különleges helyet foglal el a mostani, a 17. világbajnokság, ugyanis ez az első, amikor két város ad otthon a megmérettetéseknek. Nemcsak Balatonfüred városának, de egész Magyarországnak nagy befektetés a világbajnokságra való előkészület. Balatonfüred számára azonban egy olyan hosszú távú fejlesztésről van szó, amelyet sokáig ki tudnak majd élvezni a helyiek és az oda látogatók.

A magyar és a más nemzetiségű sportolók tehát a műugrás (július 14-22.), az óriás toronyugrás (július 28-30.), az úszás (július 23-30.), a nyíltvízi úszás (július 15-21.), a szinkronúszás (július 14-22.) és a vízilabda (július 16-29.) sportágakban mutathatják meg magukat.

Még el sem kezdődött a nagyszabású rendezvény, de már arról ír a sajtó, hogy legendás úszókat sértettek vérig. Felkérték őket arra, hogy a megnyitóünnepségen szerepeljenek. Eleve ezt is az utolsó pillanatban hívták meg a híres sportolókat, de kis időre rá vissza is vonták a világbajnok úszóktól ezt a felkérést. Az úszóvilág nagyjai joggal neheztelnek. Ki tudja, hogy ez jó ómen vagy sem a verseny lebonyolítását illetően, mindenesetre igyekszünk hangulatot és kedvet csinálni a 17. FINA világbajnokság hivatalos imázsfilmjével.

(Forrás: marmalade.hu | corvinusneptanc.hu, swimmingworld.azureedge.net, fina-budapest2017.com/képek)