Jump to content

Hogy utaznak a bőröndök?

2017. 07. 08. 19:00

Itt a nyár, az utazások idejét a legtöbben erre az időszakra szervezik. A gyerekek számára kitört a hosszú nyári szünet, és a szülők is ilyenkor veszik ki szabadságuk javarészét. Nyáron megmozdul mindenki. Velünk együtt pedig a bőröndjeink is.

Ha autóval, busszal vagy vonattal utazunk, csomagjainkra sokkal jobban rálátunk, mint amikor a reptéren idegenekre bízzuk bőröndjeinket. Csomagjaink igazi útja is akkor indul, amikor a reptérre érkezünk. A becsekkolással nemcsak a mi első lépésünk történik meg a repülőzés felé, hanem a bőröndjeinket is elengedjük egy időre.

A rutinos repülőzők tanácsaira hallgatva jó, ha egyedi jelzéssel, szalaggal látod el a poggyászaidat, de azontúl szerepeljen rajta egy biléta ellátva a névvel és elérhetőséggel. Sőt, a biztonság kedvéért a bőrönd belsejében is elhelyezhetsz névvel, elérhetőséggel ellátott bilétát. Az sem baj, ha nem olyan visszafogott színű, mintájú a bőröndöd. Az egyszínű poggyászok közül sokkal könnyebben ki tudod választani, hamarabb meglátod a saját csomagodat, ha eltérő. Ha netalán eltávolodna a nagy út során tőled a csomagod, akkor a speciális különítmény – róluk lejjebb említést teszünk – értesíteni tud ez alapján.

A kézipoggyászunkat magunkkal vihetjük a gép utasterébe, de a többinek mennie kell a repülőgép csomagterébe. A felmatricázott, befóliázott, lemért csomagjainkat ekkor látjuk utoljára. Egy futószalagon indulnak útnak a csomagok, de a repülőig nemcsak futószalagon, hanem kiskocsin is történik az utaztatás. A repülőnél pedig már áhítozva várják a rakodók, hogy az utasszállító gép csomagterét megtölthessék az utasok bőröndjeivel. Ilyenkor több száz bőröndöt kell feltenniük a gépre a munkásoknak, és nagyon sokszor nincs ínyükre ez a munka. A poggyászok nehezek, némelyikük sérült, amelyből rájuk ömölhet a bőrönd tartalma. Gondolhatjátok, hogy mennyi kedve lenne egy ilyen rakodónak visszatuszkolni a poggyász tartalmát abba, úgyhogy az ilyen bőrönd volt, nincs. Éppen ezért jól meg kell választani azt, hogy mibe pakolunk. Olyanra van szükség, amelyiknek zárjai, cipzárjai jók, nem hibás, nem nyílik szét. Olyan, amelyik bírja a strapát, gondolván a rakodók sokszor egyáltalán nem kíméletes pakolási módjára. De még a bőröndjeinket pakoló munkások szívére is lehet hatni, egy kedves üzenettel. Valószínűleg mások is látták, hogy milyen megerőltető fizikai munka lehet feljuttatni a gépre a csomagokat, és azt is látták már, hogy olykor keményen bánnak ezek a munkások a poggyászokkal. Mindenki félti a saját dolgait, ezért kezdeményezte az egyik utas, hogy a bőröndjére egy címkén azt tüntette fel, hogy kedveli a rakodókat. Ez az apró gesztus azóta is hódít, és talán még a bőröndök is kevesebb súrlódást élnek meg, mint az üzenet nélkül. Rakodómunkás kedvessége, durvasága ide vagy oda, így is megtörténhet az, hogy elvész a poggyászunk. Csak várjuk, és várjuk, hogy a futószalagon megjelenjen, de ez nem történik meg. Az első kétségbeesés után szólunk az illetékeseknek, hogy mi történt. Létezik egy különítmény, amelynek tagjai azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy az eltűnt bőröndök nyomába eredjenek. A siker számukra az, ha megtalálnak egy elkóborolt poggyászt és visszajuttatják a tulajdonosának.

Mindenki reménykedik, hogy a célba érkezve, a leszállás után megpillantja a futószalagon saját poggyászát. Nem törvényszerűen vesznek el bőröndök, de jobb felkészülni mindenre. Van abban valami felemelő, amikor a saját bőröndünk feltűnik a többi között és leemelhetjük.

A repülőutak nem csak az emberek számára izgalmasak, hanem a csomagjainknak is. Egyes poggyászok sokat tudnának mesélni, ha lenne rá lehetőségük.

(Forrás: marmalade.hu | today.com, holiday-square.com, classyratchet.com/képek)