Jump to content

Utazás gyógyszerrel? Nem is olyan egyszerű!

2017. 06. 27. 15:20

A belföldi utazások során nem jelenthet problémát, ha gyógyszereket is viszünk magunkkal, de mi a helyzet, ha krónikus betegségre, vagy akut problémára szedünk orvosságot, és külföldre készülünk?

Az általános szabályok szerint, az Európai Gazdasági Térség (Európai Unió és Izland, Liechtenstein, Norvégia) tagállamain belül a gyógykezelés alatt álló utazók a gyógyszerkészítményeiket – kivéve a kábítószernek és pszichotróp szernek minősülő gyógyszerek engedély nélkül maguknál tarthatják. Nem kötelező, de több napos külföldi tartózkodás alkalmával mégis ajánlott felkeresni a háziorvost és megkérni arra, hogy töltse ki az „Igazolás a gyógyszerkészítmények birtoklására kezelés alatt álló utazók számára” elnevezésű formanyomtatványt, vagy adjon egy tartalmában hasonló igazolást a kellemetlenségek elkerülése érdekében.

Hol található a formanyomtatvány?

Az „Igazolás a gyógyszerkészítmények birtoklására kezelés alatt álló utazók számára” elnevezésű formanyomtatvány az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapjáról letölthető.

Az igazoláson többek között a vényt kiállító orvos nevét/címét, a beteg nevét/címét, az utazás időtartamát, valamint a gyógyszerkészítmény/gyógyszerkészítmények nevét és adagolását kell feltüntetni, és az orvos aláírásával és pecsétjével kell ellátni.

Fokozottan ellenőrzött gyógyszerek kivitele

Az OGYÉI a külföldre távozó, fokozottan ellenőrzött szert tartalmazó gyógyszerrel kezelt beteg ellátása céljából hitelesíti az orvosi igazolást a fokozottan ellenőrzött szernek minősülő gyógyszerek orvosi rendelésének, gyógyszertári forgalmazásának, egészségügyi szolgáltatóknál történő felhasználásának, nyilvántartásának és tárolásának rendjéről szóló rendelet alapján.

Mi a teendő a 3 napot nem meghaladó külföldi utazás esetén?

A kezelés alatt álló személy személyes poggyászában a kezeléséhez elegendő mennyiségű fokozottan ellenőrzött szert a háziorvosa által kitöltött igazolás birtokában vihet magával, melynek az OGYÉI általi hitelesítése nem szükséges. Azonban minden fokozottan ellenőrzött szerre külön igazolást szükséges kiállítani!

A 3 napot meghaladó ( maximum 90 napig terjedő) külföldi utazás, fokozottan ellenőrzött szer tartalmú injekciós vagy infúziós készítmény kivitele esetén…

A kezelés alatt álló személy a kezeléséhez elegendő mennyiségű fokozottan ellenőrzött szert saját felhasználási céllal az országból csak az OGYÉI nyilvántartásba vételét követően vihet ki. Az OGYÉI a Magyarország területének elhagyása esetén beszerzendő igazolások hitelesítése kapcsán rendelkezik hatáskörrel. Az engedélyek kiállításakor a kivitelre engedélyezett mennyiségek az utazás időtartamával arányosan kerülnek kiszámításra, a beteg a szükségesnél nagyobb mennyiséget nem vihet ki. Ha valamilyen okból a beteg hamarabb megszakítja az utazást, a fel nem használt időarányos mennyiséget visszahozhatja, ehhez nem kell külföldi hatóság engedélye. Külföldről megkezdett utazás esetén azonban, – amikor nem a fentiekben részletezett gyógyszer-visszahozatalról van szó, – a Magyarország területére történő belépéskor a fokozottan ellenőrzött szerrel történő kezelés alatt álló személy fokozottan ellenőrzött szert a kezelőorvosa által kitöltött nemzetközi igazolás birtokában, illetve a kiindulási országban illetékes hatóság igazolásával hozhat be Magyarország területére, így ilyen esetekben az adott országban illetékes hatóságnál kell érdeklődni a szükséges dokumentumokról.

Lista az OGYÉI honlapján

Harmadik országból saját célra történő behozatal, illetve harmadik országba történő kivitel esetén fontos beszerezni a gyógyszer besorolásának megfelelő iratot. Bizonyos országok megtilthatják egyes gyógyszerek be- és kivitelét országaikból/országaikba, erről az adott ország konzulátusa tud felvilágosítást adni, így érdemes utazás előtt az aktuális információk érdekében tájékozódni. A kábító és pszichotróp hatású szerek esetében az egyes hatóanyagú készítmények bevitelét megtiltó országok megnevezése az OGYÉI honlapján megtalálható.

Kábítószert és pszichotróp anyagokat tartalmazó gyógyszerek…

A készítményeket felsoroló táblázat utolsó oszlopa tartalmazza azt az információt, hogy mely ország tiltja meg az adott gyógyszer bevitelét. Az OGYÉI a forgalomba hozatalra engedélyezett kábítószert (K1, K2, K3 kategóriák) és pszichotróp anyagot (P1, P2, P3, P4 kategóriák) tartalmazó gyógyszerek teljes körének adatait közzéteszi honlapján.

 

(Forrás: marmalade.hu, hirado.hu l Kép: pixabay.com)