Jump to content

Ha para a repülős utazás - 2. rész

2017. 06. 21. 19:00

A nyári szünet beálltával megkezdődnek a nyaralások. Sok család kel útra határon belül és azon túl is, hogy végre új helyeket fedezzenek fel és a pihenésnek átadják magukat. A távolabbi célpontok megközelítési módja a repülővel történik. Mi vár ránk ma reptéren? Segítünk.

Annak, aki még sosem utazott repülőn, mégiscsak lehet valami elképzelése, hogy mi történik a reptereken, az utazás során, hiszen számos filmben megjelennek reptéri részletek. Azt azért tudjuk, hogy a valóságban minden más, pláne akkor, ha mi magunk éljük át, ráadásul életünkben először. Azon túl, hogy nagyon izgalmas, számos dologra oda kell figyelnünk.

Nemcsak szigorú biztonsági szabályokat kell betartani repülős utazás során, de illő megjelenni jóval az indulás előtt. Ez azt jelenti, hogy a menetrendszerinti járat indulása előtt már két órával a reptéren kell lennünk azért, mert már akkor megkezdődik az utasfelvétel. Ekkor történik meg az úti okmányok ellenőrzése, a beszállókártyák leadása, a csomagok lemérése, dokumentálása, leadása. Ha nem fix helyes járatra van jegyünk, akkor a korai érkezés lehetővé teszi, hogy jobb helyet foglalhassunk magunk számára.

Az egyik legfontosabb, hogy rendelkezzünk a megfelelő okmányokkal. Ahová szükséges vízum, úgy annak hiányában esélytelen a kiutazás. Hogy minél gyorsabban történjen az okmányok ellenőrzése, érdemes már azokat előkészíteni. Ismered azt a reptéri szabályt, hogy ha a nevedben három karakter is tévesen szerepel a repülőjegyen, akkor érvénytelenítik a foglalást?

A kézipoggyászok súlyhatárának megállapítása repülőtársaságonként változhat, de általában tíz kilogrammnyi a maximális, amit felvihetünk magunkkal a repülőre. Utazás előtt érdemes érdeklődni az egyes légitársaságok honlapján, hogy milyen feltételeket szabnak meg. Van, ahol nemcsak a súlyhatár betartása a fontos, hanem az is, hogy milyen alakú bőrönd az elfogadott. A kézipoggyászba nem kerülhet bele éles, vagy hegyes eszköz. Így a bicskát, a tűket is tartalmazó varrókészletet mellőzni kell, azt a poggyászban lehet csak utaztatni. Folyadékot sem lehet korlátlanul a repülőgépre felvinni. Egy literben megszabott határon belül is száz milliliterekre elosztva lehet a kézipoggyászban.

A csomagnál tartva gondoskodni érdemes arról, hogy poggyászt megismerjük. Több ezer bőrönd megfordul egy-egy reptéren, és akár egyforma is lehet azon a járaton, amelyiken mi is utazunk. Legyen rajta címke, amelyen szerepel a név és elérhetőség.

Amikor már a reptérre érünk úrrá lehet rajtunk az izgalom. Még rutinosabb utazók számára is lehet minden repülőút ugyanolyan izgalommal teli, mintha akkor történne először. Az okmányok egyeztetése és a check-in után még tömérdek időnk lehet a gép indulásáig. Egy reptér nagy, vámmentes boltokban lehet nézelődni, ezért kell mindig figyelni a hangosbemondót, le ne késsük a járatunkat.

Ma már nagyon sokan interneten foglalják le a repülőútjukra a jegyet. Ha mi is így teszünk, akkor el kell olvasni minden apró részletet. A beszállókártyát kell kinyomtatni. Lehet, hogy a reptéren ki lehet váltani, de csak pótdíj fejében.

(Forrás: marmalade.hu | independenttraveler.com, giphy.com, ctvnews.ca/képek)