Jump to content

Ha para a repülős utazás - 1. rész

2017. 06. 20. 19:00

A nyári szünet beálltával megkezdődnek a nyaralások. Sok család kel útra határon belül és azon túl is, hogy végre új helyeket fedezzenek fel és a pihenésnek átadják magukat. A távolabbi célpontok megközelítési módja a repülővel történik. De ha még sosem utaztál repülőn...?

Lehet valakiben sok kilométer, mégsem biztos, hogy valaha ült repülőn. Országhatáron belül is csodás helyeket lehet találni. Ha azonban idén megteheted és eltervezted, hogy egy távolabbi, repülővel megközelíthető helyre mész nyaralni, akkor adunk néhány fontos információt, hogyan is láss hozzá, mire kell számítani.

Aki nem ült még sosem repülőn, vagy izgalommal várja ezt az alkalmat, vagy számos hírverésnek felülve retteg attól. Varázslatos utazási mód, amellyel óriási távokat tudhatunk magunk mögött mindössze néhány órás utazással is. Amilyen varázslatos, olyan szigorú szabályokhoz kötött repülőn utazni. Abba most nem mennénk bele, hogy milyen szabályoknak kell eleget tenni, hogy felengedjenek a repülőre, hiszen az a légitársaságok honlapján megtalálható. Sokkal inkább néhány gyakorlati tanáccsal szolgálunk most.

Ha csak egy rövidke repülésről van szó, az is lehet olyan izgalmas, mintha több órás repülőút állna előttünk, ám egy rövidebb távon nem nagyon kell számolni azzal, hogy elzsibbad a lábunk a sok üléstől. A hosszú repülőút során érdemes olyan ülőpozíciót választani már az elején, amely kényelmes. Egy idő után a kényelmes is válhat nyűggé, ezért kénytelenek vagyunk fészkelődni. Muszáj is megmozgatnunk magunkat kis időközönként, hogy a zsibbadást, a vérrögképződést el tudjuk kerülni. Ha lehetőség van rá, akkor érdemes felállni a helyünkről, nyújtózkodni egyet. Ha más nem, a mellékhelyiséget egy hosszú út során úgyis felkeressük, akkor egybeköthetjük némi mozgással is. A lábak kinyújtását azonban ülve is elvégezhetjük.

A levegőben tartózkodni olyan, mintha a hegynek föl túráznánk. Akkor is bedugulhat a fülünk, repülés közben is. Hogyan szüntethető meg legkönnyebben? Ásítással vagy a szánk kitátásával.

A kényelemes utazáshoz hozzátartozik a megfelelő ülőhely és a ruházat is. A helyet úgy érdemes megválasztani, hogy távol essen a mellékhelyiségtől, ott ugyanis nagy a jövés-menés. A középső széksorok ugyancsak garantálják a mellettünk történő nagyobb forgalmat. Ha jót akarsz magadnak, akkor a szélső sornak egy olyan ülését választod, amely kívül van, így nem kell mindig megkérned az utastársad, hogy álljon fel, ha valahová mozdulni szeretnél. Mint említettük, a kényelmes ruházat létszükséglet. Aki még sosem utazott repülőn, az éppen elég izgalmat él át, így ha kényelmetlen, állandóan csúszkáló, idegesítő, szűk ruhában van, tovább fokozza idegességét. Ne így maradjon meg emlékében az első repülőút.

Számolni kell a legrosszabbal is, hogy a poggyászaink elkeverednek. Kézipoggyászként olyan táskát válassz, amelybe egy kisebb túlélőcsomagot tudsz elkészíteni. Gyógyszereidet feltétlenül a kézipoggyászban tartsd és legyen egy váltásnyi ruhád is. Nedves törlőkendő kell. Hidd el, az egyik legjobb befektetés, ami szükséges egy repülőúthoz.

A hosszú úton lehet és kell is aludni, ám érdemes gondoskodnod saját szórakoztatásodról könyv, zene, film formájában. Ha pedig még viszel magaddal finomságot az útra, még kényelmesebbé teheted repülésedet.

(Forrás: marmalade.hu | communitycaptured.ca, skindividualblog.wordpress.com, cheapflights.co.uk/képek)