Jump to content

A szigetek különcei

2017. 04. 30. 19:00

Talán még távolinak tűnik, de hamarosan nyakunkon a nyári szünet. A gyerekek tanulási ideje másfél hónap múlva véget ér, jöhet a hosszú nyári szünet. A családok zöme erre az időszakra időzíti a családi nyaralást is.

Sokan már tudják hova fog menni a család, mások még csak most keresik az új, felfedezni vágyott helyet. Nagyon sokan vannak azok is, akik viszont az anyagi vonzat miatt egyáltalán nem engedhetik meg a nyaralást. Mindenkinek joga és ma már egyre inkább lehetősége is van arra, hogy az internet segítségével különleges vidékeket „járhasson be”. A világon annyira sok, meghökkentő, különleges hely van. A szigetek is ilyenek, hiszen egy földterület, de sokszor mindentől nagyon távoli. A vízzel teljesen körbezárt szárazföld elszigeteltséget és nyugodtságot jelent sokak számára, így a stresszes, idegtépő napokat megélve sokan eljátszadoznak azzal a gondolattal, hogy szívesen időznének valamennyi időt egy szigeten, egy lakatlan szigeten.

Galápagos

Sok gyönyörű sziget van bolygónkon, de vannak különlegesebbek is. Az Indiai-óceán egyik szigetcsoportja ugyan Jemenhez tartozik, de annak elhanyagolt területén. Szokotra fő szigetének nagyja kopár, hegyvidéki táj. A szigeten aloé, mirha, tömjén, datolya is megterem, a helyiek itt legeltetik az állataikat. A szigetcsoport olyan állat- és növényvilágot tudhat magáénak, amelyek máshol nem is élnek a világban. Az élőlények sokszínűségén túl elkápráztatnak a hegyek, amelyek barlangokkal szabdaltak. Gyönyörű strandjai kiváló pihenőhelyet biztosítanak. Szépsége és egyedisége megőrzése érdekében az UNESCO a világörökség részévé nyilvánította.

Az Egyenlítő környékén található Galápagos-szigetek híresen különlegesek, hiszen szintén olyan állat- és növényvilágot rejtenek, amelyek máshol nem élnek. A 14 nagyobb és 6 kisebb szigetből, valamint száznál is több sziklából álló szigetcsoport még mindig alakul. A vulkanikus kitörések tovább formálják a szigetet. Az élővilága miatt nagyon különleges szigetek sokakat lázba hoz, de ha a térképre rátekintve megkeressük a szigetcsoportot, még inkább meglep. Ha alaposabban megfigyeljük, akkor a sziget alakját tekintve egy csikóhalra asszociálhatunk.

Galešnjak

Ha már a szigetek alakjánál tartunk, akkor nem is kell messze utaznunk, hogy igazi szerelmes szigetre találjunk. Horvátország partjaihoz közel fekszik ugyanis egy kis sziget, amelyre azért figyeltek fel, és azért kapott egyre nagyobb hírverést, mert a Google Earth által készült kép alapján derült fény arra, hogy a kis sziget szív alakú. A természet játéka révén alakult ilyenné, teljesen természetes képződmény. A Zadar és Pašman között található szívecske sziget magántulajdonban áll. A tulajdonos a szomszédos szigeten él családjával. Galešnjak nevezetű szigetet azonban meglátogathatják azok a párok, akik szívesen elidőznének kettesben kis időt. Sőt lánykérés is történt már a szerelmes helyen. Más szív alakú sziget is létezik a világban, úgymint Mnemba, amely Zanzibár területén fekszik.

(Forrás: marmalade.hu | thesun.co.uk, jebiga.com, navadriatic.com/képek)