Jump to content

Húsvétolás határon kívül

2017. 03. 20. 17:00

Húsvét közeledtével megjelennek a boltok polcain olyan kötelező elemek, mint kölni, tojásfestő porok, sonka, és minden más, amely ezt az ünnepet még nyomatékosabbá tudja tenni. Nálunk ez, de vajon a világban máshol is így megy a húsvétolás?

Locsolkodunk, tojást festünk, várjuk a fiúkat és férfiakat, verset mondanak, kölnivel locsolkodnak, eszünk-iszunk. Ez a hagyomány hazánkban. Nézzünk körül, hogy máshol a világban milyen húsvéti szokásokkal találkozhatunk!

A svájciak a tavaszi megújulást úgy ünneplik, hogy saját maguk is tiszta ruhába öltöznek. Még a gyerekek is új ruhába bújnak és így látogatják meg a nagyszülőket, akik pénzérmét, lehetőleg újat adnak nekik. Svájcban, akinek kútja van, az is díszes lesz ebben az időben.

Németországban nagypénteken letakarják a kereszteket és szombat estig szigorú böjtöt tartanak. Már nem csak a németeknél, hanem máshol is szokás az elrejtett tojásokat összegyűjteni. Süteményeket, édességeket kapnak a tojásokért. A már kopasz karácsonyfákat ekkor égetik el, amely egy tavaszváró rítus is egyben.

Görögországban még mindig főleg a piros tojásnak van jelentősége, amely Jézus Krisztus vérét jelképezi. A görög gyerekek számára a húsvét felér még egy karácsonnyal, ugyanis megajándékozzák őket.

A finnek igazán csendesen ünneplik ezt az ünnepet. Úgy is nevezik a nagyhét idejét, hogy csendes hét. Böjtölnek, és szigorúan be is tartják azt. Nagypénteken nem mozdulnak otthonukból, még ismerőseikhez sem mehetnek el, és tüzet sem gyújthatnak.

A csehek érdekes dolgot tesznek húsvét idején. Közülük is az, aki közelében van tó vagy folyó és elég bátorság. Ugyanis ahhoz, hogy elkerülje őket abban az évben a fogfájás, le kell merülni a víz mélyére, onnan egy kavicsot kell a szájukban a felszínre hozni, majd a partra kiérve azt bal kézzel hátuk mögé dobni. Így fogja őket elkerülni a fogfájás. Egy másik hagyomány, amely több országban is szokássá vált, hogy zöld ággal ütögetik meg a lányok bokáját. Nem erővel, gyengéden és jelképesen.

A lengyelek kosárba helyezik el a megszentelni való ételeket. A kosár tartalmaz kenyeret, piros tojást, marcipánt, kolbászt, sót, papírt is. Hagyománya van a vasárnapi vacsorának, nagy jelentőséggel bír Lengyelországban.

Mexikóban két hétig ünneplik a húsvétot. Felelevenítik Jézus Krisztus életének utolsó időszakát, megünneplik Jézus feltámadását, passiójátékokat rendeznek.

Amerikában nem szokás locsolkodni, helyette a kertben elrejtett tojásokat keresik meg a kisgyerekek. Ez a szokás ma már nálunk is érvényben van. A nagyobbak pedig kész kosarat kapnak, amelyben húsvéti ajándék lapul. A lányok és fiúk is kapnak húsvétkor kisebb ajándékokat.

Az ausztrál húsvéti nyuszi nem más, mint a kenguru. A nyuszira nem úgy tekintenek, mint pisze orrú, nagy fülű rágcsáló, a húsvét jelképe, hanem mint a mezőgazdaságra ártalmas állatra. Így maradnak inkább a kengurunál, amely náluk őshonos is.

(Forrás: marmalade.hu | weeebay.com, huffingtonpost.com, haikudeck.com/képek)