Jump to content

Levadászott emberek, megcsonkított testek, ilyen albínónak lenni Tanzániában

2017. 02. 07. 17:30

Lesújtó és elszomorító hírt közölt a Daily Mail, a tanzániai albínók helyzetéről. A fehér bőrrel született emberekre szó szerint vadásznak. Egyes testrészeikért 3000-4000 dollárt is fizetnek a megbízók. Virágzik az albínó embervadászat.

Mi a helyzet akkor, ha egy fekete bőrűek által lakott országban, Tanzániában, valaki albínóként, azaz fehér bőrrel születik? Halálra van ítélve.

Mióta feljegyzések készültek az őket ért bántalmazásokról, 74 gyilkosságról és 54 támadásról tudni. Ezen felül 16 esetben hantolták ki albínó emberek sírjait, és vitték el a holttesteket. Ezek pedig csak a jegyzett adatok..

Az albínó emberek sehol sincsenek biztonságban. Előfordult többek között az is, hogy a saját család adott túl szerettén, hogy pénzhez jusson, vagy támadott rá, és fosztotta meg karjaitól. Gyakoriak a támadások a nyílt utcán is, ahol késsel rontanak az albínókra, és megcsonkítják őket. Ahol érik, ott kaszabolják, vágják le a végtagjaikat. A túlélők beszámolói megdöbbentőek.

Egy 38 éves asszonyra a saját férje, és négy ismeretlen férfi támadt. A nő kislánya azt mesélte, csak annyira emlékszik, hogy az apja az édesanyja fél karjával lépett ki a szobából. Egy kislányt 2014-ben az iskolából hazafelé támadtak meg. Túlélte. Azt nyilatkozta az eset után: „Úgy fogtak le, mint egy kecskét, amit le fognak vágni."

A brutális gyilkosságokhoz és támadásokhoz egy hatalmas tévhit vezet. A tanzániai közhiedelem szerint az albínó emberek végtagjai szerencsét, gazdagságot, egészséget hoznak. Minél több és nagyobb részt birtokol valaki a „ritka” emberből, annál jobban hat majd rá az áldás.

Ebből fakadóan egy-egy végtag ára, akár a 4000$ is lehet. Egy komplett testért 75,000 dollárt kérnek. A helyi boszorkányok táplálják ezt a legendát, amit a lakosság el is hisz.

Tanzánia a világ 25. Legszegényebb országa. A tehetős réteg kevés, és csak politikus és üzletember található közte. Milyen világot élünk, ahol a vezető réteg gyilkoltat, és csonkíttat meg megrendelésre embereket, egy néphiedelem miatt?
A legszomorúbb az egészben, hogy a megrendelők nevei sosem derülnek ki, hiába sikerül olykor elkapni a tetteseket. Ha valaki elárulja megrendelőjét, azt a boszorkányok halálos büntetéssel sújtják.

Az albínó lakosságot elkülönített, őrzött területen tartják, hogy megóvják életüket a támadásoktól. De vajon kiben bízhatnak, ha egzotikus „fajként” tekintenek rájuk, egy olyan országban, ahol az apa eladja saját lányát pár ezer dollárér?

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: wikimedia.org, staticflickr.com)