Jump to content

Ha télen is kirándulnál…

2016. 12. 27. 19:00

Amíg sokan útra kelnek, hogy az ünnepek alatt meglátogassák távolabb élő rokonaikat, mások inkább azért indulnak el, hogy aktívan kikapcsolódjanak a sok eszem-iszom után. Ha a téli kirándulás gondolata foglalkoztat, néhány úti célt figyelmedbe ajánlunk.

Hiába ismerős lehet a táj, hiába jártunk már ott többször, télen más arcát mutatja minden, és még sajátos hangulattal is bír. Nem feltétlenül csak a hó teszi varázslatossá a tájat, a kopasz fák, az ágakon és mindenen megülő dér ugyanúgy sajátos hangulatot biztosíthat.

Kétségtelen, hogy a hó adja meg igazán a téli hangulatot, de a Balaton minden évszakban, minden körülmények között szép. Télen ugyanúgy meg lehet a magyar tengernél állni, és elidőzni. Nem gázolhatunk bele a vizébe, de egy kiadós Balaton-parti séta felüdülés lehet a testnek, de még a léleknek is. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban tett látogatás, Tihany, Fonyód is lehet a kirándulások célja. Nagy csalódást nem fog okozni.

A természetes vizeink télen is sajátos szépséggel bírnak. A Velencei-tó szintén az a hely, amelyet érdemes felkeresni télvíz idején is. A Velencei hegységben sétálhat a család apraja és nagyja is.

Kékestető

A Kékestető kimondottan a téli sportok kedvelőinek terepe. Aki csak sétálni szeretne, az is feltalálja magát, de aki síelni akar, a Kékestető sípályáján megtalálhatja az arra alkalmas lejtőket.

A Börzsönyben van a Nagy Hideg-hegy is, amely ugyancsak kiváló terepe lehet a síelésnek és a túrázásnak is. Mindenképp érdemes ellátogatni télen is. A hely érintetlenebb a hideg időszakban, így könnyen lehet, hogy az erdőkben megbújó vadakkal is találkozunk. A Nagy Hideg-hegy panorámája az, amely garantálja a kirándulás eredményességét.

Hazánkban kiváló kirándulóhelyek vannak. Az egyik ilyen város Visegrád, amely különösen szép természeti adottságok között fekszik. A Dunakanyar és a hegyek koszorújából kitűnő város rendkívüli történelmi és természeti látnivalókkal rendelkezik. Aki csak laza sétára vágyik, az a városban megtalálja a helyét, de aki merészebb, az felsétálhat a Fellegvárhoz is, vagy akár bobozhat is a visegrádi bobpályán.

Ha kerülnéd a városokat, csendre és a természet közelségére vágysz, akkor a Mátrában található Ilona-völgy megfelelő úti cél lehet. Habár télen is felkeresik a helyet, mégis kevesebb turistával lehet itt találkozni, így ha nyugalomra, embertől mentes környezetre vágysz, akkor jól fogod magad érezni. A Parádfürdőtől nagyjából 5 km-re található Ilona-völgy igazán gyönyörű télen.

A Bükkben található az ország egyik leglátogatottabb és talán egyik legszebb kirándulóhelye, a Szalajka-völgy. Egyáltalán nem véletlen, hiszen kivételes természeti szépséget és értéket képvisel. Szilvásvárad az a hely, ahol megtalálható a Szikla-forrás, a Fátyol vízesés, vagy az ősember Barlang. Télen a nyugalom is sokkal nagyobb és más arcát mutatja a táj, mint a nyári forgatagban.

(Forrás: marmalade.hu | sportosan.com, hagyomanyhalo.hu/képek)