Jump to content

Keresd a felfestett jeleket

2016. 05. 08. 19:00

A hétvége a pihenés ideje. Az aktívan pihenők azonban nem azt választják, hogy otthonukban heverésznek, sokáig alszanak, ki sem mozdulnak egész nap, hanem kényelmes cipőt vesznek, rétegesen öltözködnek, megtömik hátizsákjukat és útra kelnek.

Hazánkban újból hódít a turistaság. Nem is véletlenül, hiszen ez az a sport, ez az a mozgásforma és szabadidő hasznos eltöltési módja, amelyet nemtől, kortól, anyagiaktól függetlenül bárki űzheti. Magyarország tele van látnivalóval. Olyan természeti értékeink vannak, amelyeket egy-egy túra alkalmával meg lehet csodálni. Turistaútjaink hálózata szövi át az országot. Akik útra kelnek, nemcsak kellemes időt tölthetnek a szabadban, hanem ezáltal megismerik a hazai tájakat, tesznek egészségükért, családjuk hasznos és tartalmas időtöltéséért. A gyermekek nagy számban vesznek részt erdei iskolákban, amelynek szintén ez a célja, kimozdulni a betondzsungelből és belevetni magunkat a természetbe. Egyre inkább felismerik, hogy szükséges újításokat alkalmazni a turistautak mentén található kulcsosházak, kilátók, kisvasutak esetében, ha azt akarják, hogy minél többen és többet legyenek szabadban. Az idők során a turistaútvonalak jelzései megkoptak, ezeket is újrafestették az erdőgazdálkodás szakemberei.

Magyarországon a természetjárás már a XVI. században feltűnt, de még nem mindig volt teljesen tudatos. A XIX. századtól azonban már szervezett kereteken belül indultak útnak kisebb, nagyobb csapatok. Ekkor alakult meg az első turistaegyesület is Magyar Kárpát Egyesület néven. Kialakították a kijelölt turistautakat, felfestették a jelzéseket is, sőt a kritikus részeken, kapaszkodókat és létrákat is elhelyeztek a könnyebb haladás érdekében. 1891-ben megalakult a Magyar Turista Egyesület.

A trianoni békeszerződés jócskán lecsökkentette az országot éppúgy, mint a turistaútjainkat is, amely nagy csapás volt a magyarok számára. Mégis kiheverte a magyar turistaság. Megalakult a Hegymászó Egyesületek Nemzetközi Szövetsége és Budapest adott otthont a Nemzetközi Turista Kongresszusnak 1931-ben.

A második világháború újabb csapás volt minden értelemben, de a turistaegyleteket is érintette, hiszen mindet betiltották.

Ahhoz, hogy ezeket a természeti és kulturális örökségeinket méltán meg tudjuk becsülni és meg is tudjuk mutatni, az állam létrehozta a Bejárható Magyarország nevezetű programot. Az egészséges életmód, a természet, a környezet megismerése, az ott élő növény- és állatfajok ismerete a cél.

(Forrás: visit-hungary.com, adriacamps.com/képek)