Jump to content

Párizsi titkok

2016. 05. 05. 17:00

Keljünk útra, menjünk Párizsba! Ha nem is csomagolhatunk ebben a percben, hogy ellátogathassunk Franciaország fővárosába, képzeletben azért meg lehet valósítani. Szemezgess néhány párizsi érdekesség között.

Elképzelhető, hogy még sosem jártál a francia fővárosban, mégis számos épület, nevezetesség létezéséről tudsz. Az egyik természetesen az Eiffel-torony, amelyet évente öt és fél millió turista csodálja meg. Az 1889. évi világkiállításra készült. A torony alapmagassága háromszáz méter, de megtoldották még egy huszonnégy méter magas antennával, így teljes magassága háromszázhuszonnégy méter.

A sok látnivaló miatt egyáltalán nem véletlen, hogy Párizs az egyike a világ leglátogatottabb úti céljai közül. Sokak álma az, hogy legalább egyszer eljuthassanak a fények városába. Ez esetben azonban az intellektualitásra vonatkozik a fényesség, nem pedig az épületek pazar megvilágítására. Párizs az a város, ahol évszázadokra visszamenőleg tudósok és a művészetek ágainak képviselői laktak és alkottak és ez a mai napig így van.

A XVII. század végén nyitott meg Párizs legrégebbi kávézója, a Procope. Az olasz tulajdonos valódi olasz kávét kínált fel vendégei számára. Ez a hely volt az első Franciaországban, amely irodalmi kávéházként is működött. Itt gyűltek össze a XVIII. század híres alkotói.

Szinte mindenki szereti Párizst, de azt kevesen tudják, a város elnevezése nem épp pompás. Párizs helyén az időszámításunk előtti időkben egy kelta törzs élt, a párisiiak. Párizs neve akkor még Lutetia Parisiorumként volt ismeretes, ami sarat jelent. Ez arra utal, hogy az ott élő emberek a Szajnában mosták ruháikat.

Talán arról is van tudomásod, hogy Párizs alatt katakombarendszerek húzódnak, ahová halottakat temettek. Azt azonban lehet, hogy nem tudod, nagyjából hatmillió ember földi maradványát helyezték ott örök nyugalomra.

Párizsnak összesen harminchét hídja van, és a többségük éjszaka kivilágított, fényárban úszik. A turistákat mindig vonzzák a műemlékek, múzeumok. Ebben pedig egyáltalán nincs híján a francia főváros, hiszen hetven műemlék, múzeum közül válogathatnak az odalátogatók.

Párizs híres a Moulin Rouge-ról is, amely magyarul Vörös Malmot jelent. A táncos revüműsorairól ismert párizsi szórakozóhely világszerte is híressé vált. 1894-ben már nyilvánosan is bemutattak sztriptíz számokat.

(Forrás: airport-orly.com, procope.com/képek; youtube.com/videó)