Jump to content

Nem mindegy mire és hogyan használjuk

2016. 01. 16. 16:00

Magyarország ismert gyógyvizeiről és az aköré épített fürdőhelyeiről. Nemcsak számunkra kedvelt pihenőhelyek ezek, hanem külföldi vendégek is előszeretettel keresik fel. Még inkább igaz ez, ha valakinek egészségügyi panaszai vannak.

Számos gyógyhely létezik hazánkban. Mi magunk is élvezzük a gyógyvíz adottságait, csakhogy egyáltalán nem mindegy, hogy milyen panaszunkkal merülünk a meleg vízbe. Vannak olyan betegségek, amelyek esetén egyenesen tilos gyógyvízben mártózni.

A meleg víz jó stresszoldó. Még ha semmilyen egészségügyi probléma sem kínoz, fárasztó napok után nagyon jó belemerülni otthonunkban egy kádnyi kellemesen meleg vízbe. A gyógyvizek pedig már klinikailag bizonyítottan jótékonyan hatnak és gyógyítanak, ugyanis az ásványi anyagok a bőrön keresztül felszívódva fejtik ki hatásukat.

Az, hogy melyik betegségre milyen gyógyvíz a legjobb, annak összetétele a meghatározó. Leginkább a mozgásszervi betegségek kezelésében célszerű a gyógyvíz használata, de ideggyulladásos betegségek kezelésében is előszeretettel alkalmazott gyógymód. A kénes-sós víz különösen ajánlott annak, akinek életét pikkelysömör keseríti meg. A szénsavas vizek a keringési betegségek kezelésében segíthetnek.

A gyógyvizek általában magnéziumot, kalciumot, hidrokarbonátot tartalmaznak, más vizekben emellett még radon is van. A radonnak fájdalomcsillapító tulajdonsága ismert, ezért akik ízületi gyulladással kínlódnak, felkereshetik a budai fürdők mellett a hévízit, a miskolctapolcai és az egri gyógyvizeket.

Aki szerencsés és nem szenved semmilyen betegségben, annak kiváló lehet az egy hétvégét átölelő wellness használata. Ennyi idő arra alkalmas, hogy az ember a hétköznapok szorítását felváltsa valami pihentetőre, feszültségoldóra, szórakoztatóra, jól esőre.

Ám ahhoz, hogy a gyógyvíz gyógyító hatását igazán kifejtse, ennyi idő nem elegendő. Legalább tizenöt alkalommal történő húsz perctől a negyven perces mártózás szükséges ahhoz, hogy egy betegség tünetei és fájdalmai enyhüljenek.

A gyógyvíz kiegészítő kezelés, de csak önmagában alkalmazva nem szabad csodákat elvárni. Azt sem árt tudni, hogy nem csak külsőleg használható, hanem inni is lehet, így az emésztőszervi panasszal küzdő betegek számára fogyasztható.

(Forrás: spa.gotohungary.com)