Jump to content

Két magyar mozi a világ legszebbjei között!

2015. 01. 30. 09:43

Budapest két csodálatos küllemű mozija, az Uránia és a Puskin előkelő helyen áll azon a listán, amelyen számos említésre méltó vetélytárs tűnik fel a világ minden tájáról. Érdemes megtekinteni a szórakoztatóipar számos érdekes nevezettjét, mi mégis büszkeségeinkre fókuszálunk, nem utolsó sorban azért is, mert velük kapcsolatban művészetről és filmművészetről beszélhetünk.

A mozizás minden idők kedvelt szabadidős eltöltési lehetőségei között élen jár, hiába van karnyújtásnyira megannyi televíziós csatorna, online felület, az otthonon kívüli filmnézés élménye nem hasonlítható össze a kanapé-szörfözéshez. Hiába lepték el az utóbbi 2 évtizedben a soktermes multiplex központok a nagyvárosokat, óriási ereje van a maradandó értékkel bíró kisebb társaknak. Azoknak, amelyek a vizuális ingert nem pusztán a filmre koncentráltan nyújtják. Amelyekbe belépni már önmagában élmény, amelyek modern berendezések helyett megőrzik a múlt építészetének, képzőművészetének egy darabkáját. Ahol a közönséggel arra a kis időre egységet alkothatunk, személyes a kiegészítő szolgáltatások jelenléte, ahol rendszerint szívesen időzünk annál többet, míg megtekintjük az adott filmet.

Az Uránia Nemzeti Filmszínház a trendeket pusztán a kultúra közvetítésében követi, a környezetet értékesen megtartja. Az épület szépsége Schmahl Henrik tervezőnek köszönhető, aki a kor kiemelkedő tehetségeként tartanak számon. Többek között Ybl Miklós mellett szívta magába a tudást s vált a historizmus különleges figurájává. Stílusa merészen keveri a velencei gótika és a mór építészet stílusjegyeit, későbbiekben kiegészítve a szecesszió jellegzetességeivel. Bátran nyúlt a vasszerkezethez. A főváros számos épülete viseli magán a kísérletező szemlélet tökéletes összhangját. Az Uránia épülete 1890-es évek közepén épült, Schmahl úr kimagasló életműve, s talán az egyetlen, ami ilyen egyedülálló érzékenységgel képviseli a hazai mór építészetet. Az idő vas foga nem kímélte, ám a felújítást, néhol restaurálást követően 2002-ben eredeti állapotában kaptuk vissza. Ez a csodálatos épület rejti a legrégebb óta működő mozit. Aki belép, valóságos időutazást tehet, kiélvezheti azt a ritka pillanatot, amikor az építészet és a képzőművészet körbeöleli az értékes kultúra közvetítését, legyen szó filmről, távoli múzeum bemutatásáról, magas kultúrát képviselő külföldi előadás megtekintéséről.

A Puskin bő 20 évvel később kezdte pályafutást, ám a másik filmszínházhoz hasonló kiemelkedő szerepet tölt be a filmkultúra közvetítésében. Az épület többszöri felújítás és technikai rekonstrukció után nyerte el az egykori fényűző kialakítást alapul véve a mai háromtermes, végleges formáját, maximálisan megőrizve azokat az építészeti és interior megoldásokat, amelyek ismertté és elismertté teszik, megtartva a műemlékvédelem alatt álló homlokzatot. Nem kis szerepe van a díszítések kialakításában Kristián Sándor szobrásznak, akinek munkáját a karnyújtásnyira elhelyezkedő Astoria Hotelben is megtekinthetjük.

Legyünk büszkék arra, hogy a számunkra bármikor elérhető két lenyűgöző kulturális központra ezúttal a világ is felfigyelt. Látogassunk el programjaikra, az egész évben nyújtanak izgalmas szórakozási lehetőségeket. Megérdemlik a szavazatot: itt.

(forrás: uranai-nf.hu, kozelben.hu, boredpanda.com)