Jump to content

A lappföldi Mikulás otthona

2014. 12. 06. 11:23

Szeretnéd tudni, hogy Joulupukki, a lappföldi Mikulás pontosan hol és hogyan él? Látogass el velünk Rovaniemibe, a Mikulás városába!

Bár az "igazi" Mikulás finn nemzetiségű, valójában szokás lappföldi Mikulásként emlegetni. Lappföld egy kulturális régió, amely hagyományosan a lappok szállásterülete. Észak-Európában, Skandinávia északi részén található, és négy ország – Norvégia, Svédország, Finnország, Oroszország – területén terül el.

Itt Lappföldön, Rovaniemi városában él a Mikulás, azaz Joulupukki, akit házában az év szinte minden napján fel lehet keresni. Persze december eleje elég zsúfolt számára, hiszen Magyarországon - a világon egyedülálló módon - decmeber 6-án ünnepeljük Szent Miklós napját, amihez saját ünnepi szokások is kialakultak: a magyar gyerekek számára ezen a napon jön el a Mikulás. És bár a mai Törökország területén született, és a délolasz Bariban eltemetett  püspök, Szent Miklós legendája nincs igazán összefüggésben  a lappföldi Mikulás kultúrával, szerencsére Joulupukki ezekben a napokban szinte mindig Magyarországon tartózkodik.

Amikor viszont otthon van Lappföldön, meglátogatható kis házikójában, ahol manói és rénszarvasai segítségével intézi a világ ügyes-bajos ajándékozási dolgait. Rovaniemi városát amúgy is érdemes meglátogatni, ha igazi téli csodavilágot akarunk látni, akarunk egy jót síelni, vagy esetleg rénszarvasok húzta szánnal kirándulni. 

(Fotók: visitrovaniemi instagram, santatelevesion, santaclauslive)