Jump to content

A fehér sivatag

2014. 12. 04. 12:22

Az egyesült államokbeli Új-Mexikóban található a világ legnagyobb fehér sivatagja, a The White Sands National Monument. A sivatag önmagában is lenyűgöző látvány, ám a White Sands egészen egyedülálló jelenség fehér színével.

Ezt a homoktengert ugyanis nem kvarcszemcsék alkotják, mint a legtöbb homoksivatagot, hanem puha, krétaszerű gipsz, vagyis calcium –szulfát. Más sivatagok homokjától eltérően a White Sands hűvös tapintású, ez a felület nagymértékű párolgásával és a szemcsék fényvisszaverő képességével magyarázható.

A fehér sivatag mintegy 700 négyzetkilométeren terül el Új-Mexikóban, 1291 méterrel a tengerszint felett.Története mintegy 100 millió évre nyúlik vissza, amikor az észak-amerikai kontinensnek ezt a részét még sekély tenger borította. Ahogy a tenger fokozatosan visszahúzódott, sós tavak maradtak vissza, amelynek a vizét a nap melege lassan elpárologtatta. A só mellett a gipsz is kivált, és vastag rétegben lerakódott az egykori tengerfenéken.

A White Sands gipszdűnéi állandóan változtatják a helyüket. Az akár 30 méter magasságot is elérő dűnék, a szél hatására évente akár 9 métert is megtehetnek, így mindig más és más látvány várja az idelátogatókat.

(Fotók: placestoseeinyourlifetime, Chris Sanner, Tom DiMatteo, PDTillmann)