Jump to content

Repülőút vár rád? Könnyítsd meg a dolgod!

2014. 11. 26. 10:03

Gyakran repülsz és szeretnél minél hamarabb túlesni a reptéri macerán? Vagy éppen évente egyszer szállsz repülőre, és kissé idegenül érzed magad utazás közben? Néhány hasznos tipp és jótanács, hogyan legyen gyorsabb, olcsóbb, egyszerűbb és praktikusabb az utazás!

1. Saját átlátszó tasak

A reptéri biztonság drasztikus szigorítása óta a fedélzetre hivatalosan maximum 100 ml-es tégelyekben vihetsz fel folyadékot, és csak akkor, ha az ilyen üvegcsék átlátszó, zárható műanyag tasakban vannak összegyűjtve. Spórolj egy kis időt magadnak - és a mögötted várakozóknak - és vásárolj drogériában zárható ételtasakot. Ebbe tedd bele a kis folyadékos üvegeket, majd a biztonsági ellenőrzésnél egyből kapd elő és mutasd a biztonságiaknak. 
Csak halkan jegyezzük meg, hogy arra a kérdésre, hogy van-e folyadék a kézipoggyászodban, érdemes nemmel válaszolni, mert ez esetben nem vetetik ki veled a zacskót és az átvilágítás során sem szólnak érte. A nem válasz ugyanis nem feltétlenül azt jelenti, hogy nincs nálad folyadék, hanem azt is, hogy ismered a szabályokat, és rendeltetésszerűen alkalmazod azokat: azaz zacskóban helyezted el a 100 ml-esnél kisebb tégelyeket. Hidd el, így akár több percet is megspórolhatsz!

2. Vigyél nassolnivalót

A reptéren úgyis várakoznod kell, a repülőn pedig vagy kevés ételt adnak, vagy fapados légitársaságok esetében túlárazva kell megvásárolnod az elemózsiát (tengerentúli járatokon természetesen többszöri étkezés van). Ha rövidebb útra mész, de így is elvesz az életedből 2-3-4 órát a repülési macera, pakolj be magadnak néhány nasit. Egy almát, szendvicset, csokit, olajos magvakat, stb. Figyelj arra, hogy csak száraz ételeket vihetsz fel a fedélzetre, úgyhogy szó sem lehet joghurtról vagy pudingról!

3. Vigyél egy üres vizespalackot

A biztonsági ellenőrzésen nem vihetsz át magaddal folyadékot, viszont a reptéren csak drága italok közül választhatsz. Ha spórolni akarsz, vigyél magaddal egy vizespalackos üveget vagy kulacsot, és a biztonsági ellenőrzés után töltsd fel vízzel az első adandó alkalommal. Azt már felviheted a gépre.

4. Balra csekkolj be

Ha becsekkolásnál vagy a biztonsági ellenőrzésnél több sor közül kell választanod, érdemes balra tendálnod. A legtöbb ember jobbkezes, így óhatatlanul is jobbra indul el, ha útirányt kell választania. További trükkök: kerüld el az olyan sorokat, ahol gyerekcsoportok, többgyerekes családok vagy nyugdíjas csoportok várakoznak. Nem megbántva ezzel bárkit is, ők érthető módon kicsit lassabbak, ezért több ideig tart az ellenőrzésük.

5. Túlsúlyra vigyázz!

A feladott és a kézipoggyásznak is van egy felső súlyhatára - fapados légitársaságok esetében a kézipoggyásznak még mérethatára is. Ezekre nagyon figyelj oda, mert ha az utolsó pillanatban derül ki, hogy túl nagy a kézibőröndöd vagy 5 kilóval nehezebb a feladott poggyászod, már nehéz bármit is tenni, és súlyos büntetést kapsz. A pontos méretek és súlyhatárok ellenőrzését még az utazás előtt végezd el. Érdemes az utazás napján a legnehezebb, legsúlyosabb vagy legnagyobb ruhadarabokat magadra venni. Válaszd a csizmát, nagykabátot és akár vegyél fel több réteget magadra, ezzel is könnyítve a poggyászod súlyát és méretét. Ha ez kényelmetlenné válik, a biztonsági ellenőrzés után a mosdóban akár át is öltözhetsz!

 

6. Utazó méret

Bár a drogériákban lehet kapni utazóméretű piperecuccokat, nem biztos, hogy mindenből olyat, amilyet szeretnél. Remek trükk, ha a hotelszobákból mindig elhozod a bekészített, de nem  felhasznált tusfürdőt és sampont, mert ezek fedélzetre is vihető méretek. Továbbmegyünk: ha tudod, hogy utazási célpontod szállásán lesznek a fürdőszobában ilyen piperék, nem is kell vesződnöd kisebbek vásárlásával és gondos elpakolásával.



7. Laptop mizéria

A biztonsági ellenőrzésen előre ki kell venned a laptopodat vagy tabletetedet. Erre alaposan készülj fel: a futószalagnál ne a bőrönd legmélyéről kelljen előbányászni a laptopodat a biztonságiak és a mögötted várakozók rosszalló pillantásai közepette. Legyen külön laptoptáskád, csúsztasd a tabletet a bőrönd külső zsebébe, vagy tedd olyan helyre, ahonnan egy mozdulattal előkaphatod. Hidd el, nincs is rosszabb, mint végignézni, ahogy előtted tizenheten keresik percekig az elektromos kütyüiket. Főleg, ha késésben vagy!

8. Csekkold a WiFit

A reptereken gyakran elérhető ingyenes WiFi, vagy legalábbis bizonyos vendéglátó egységekben egészen biztosan. Ha órákig kell várakoznod vagy átszállásra vársz, jól jöhet, hogy kicsit netezhetsz, esetleg még dolgozhatsz is.

9. Kontaktlencsések figyelem!

Ha kontaktlencsét viselsz, biztos észrevetted, hogy a repülőút során gyorsabban kiszárad a szemed a ritkább levegő és a légkondi miatt. Ne sajnáld bepakolni a szemüvegedet, mert megkímélheted magad a kellemetlen viszketéstől és kényelmetlenségtől.

10. Meg ne fázz

A repterek nem mindig a legjobban fűtött helyek, és a fedélzeten sem szoktak szaunameleget teremteni, így hideg időben nem baj, ha viszel magaddal egy sálat, kendőt vagy egy könnyű kardigánt. Ferihegyen a fapados légitársaságok utazói ráadásul egy ideiglenes hangárban várakoznak, úgyhogy ne otthoni szerelésben készülj a várakozásra!

11. Kéztörlő

A reptereken a legkönnyebb elkapni néhány bacit vagy összeszedni valami vírust. Vigyél magaddal nedves, fertőtlenítő kendőt, és nyilvános helyek használata vagy a Duty Free boltok kínálatának végigtapogatása után töröld át a kezedet!

12. Tájékozódj

Mielőtt elindulsz otthonról, nézz rá az indulási és érkezési reptered honlapjára. Így előre megtudhatod az időjárási viszonyokat, az esetleges késéseket és a várható várakozási idő mennyiségét.

13. Tűnj ki

Ha mindig is féltél attól, hogy egyszer elkeveredik a bőröndöd, vagy valakivel összecseréled, mindenképpen élénk, egyedi színű vagy mintájú utazótáskát válassz, vagy jelöld jellegzetes módon, például egy színes szalaggal.

14. Hordozható töltő

Az okostelefonok világában egyre gyakrabban keressük a szemünkkel a konnektort. Bár a reptéren vannak konnektorok és töltőállomások, biztos lehetsz benne, hogy a te járatodról még legalább harmincan szeretnék tölteni a telefonjukat vagy a laptopjukat, így ezek a lehetőségek hamar elfogynak. Ha pedig nem akarsz órákat álldogálva vigyázni a mobilodra a mosdó vagy az újságos előtti konnektornál, szerezz be egy hordozható töltőt! A világ legpraktikusabb ötlete!

15. Ne taxizz

Ha csak nem rohansz nagyon, kerüld el a taxizást a reptérre vagy a reptérről. Azt a pénzt, amit taxira költenél, elköltheted egy kellemes vacsorára vagy egy pohár borra is. Tájékozódj az érkező reptered tömegközlekedési csatlakozásaival kapcsolatban, hiszen a tudás hatalom. Manapság már szinte nincs is olyan reptér, ahonnan ne lehetne kedvező áron és idő alatt bejutni a városba.

16. Lásd, hol vagy

Az utazás szellemi felkészülést is igényel. Tölts le egy ingyenes térkép applikációt a telefonodra, mielőtt elindulsz, a repülőúton pedig offline módban is böngészheted. Mire leszállsz, légy képben, hogy merre kell menned. Hidd el, megkönnyíted a saját életedet és nem érzed magad elveszettnek az új helyen!



(Fotók: popsugar.com)