Jump to content

200 ezer lájk egy '56-os magyar bácsinak

2014. 11. 08. 18:45

A Humans of New York egy rendkívül népszerű Facebook oldal, melyet több, mint 10 millióan követnek. Egyszerű, hétköznapi embereket állítanak meg New York utcáin, készítenek róluk egy fényképet, és néhány kérdést tesznek fel nekik az életükkel kapcsolatban. Legutóbb egy 1956-ban Amerikába menekült magyar bácsit szólítottak meg.

A szürke öltönyös, kalapos, klasszikusan elegánsan felöltözött ősz szakállú bácsi képét azóta csaknem 200 ezeren lájkolták a Facebookon.

A magyar úr elmesélte, hogy nagyon magányosan él, felesége 15 éve meghalt, már a barátai sincsenek meg, de próbál aktív életet élni, hiszen sokat sétál, olvas és televíziót néz.

Arra a kérdésre, hogy mikor félt életében a legjobban, a következőt válaszolta:  "Az első napon, amikor megérkeztem Amerikába. Szabadságharcos voltam Magyarországon. Egyik nap a szomszédom azt mondta, hogy feljelentettek, és azonnal el kell hagynom az az országot. Ő egy kommunista rendőr volt, ugyanakkor a barátom, úgyhogy azt mondta, meneküljek. A feleségem nem akarta hátrahagyni a családját, úgyhogy ő nem jött velem. Amikor megérkeztem ebbe az országba, az volt az első alkalom, hogy teljesen magamra maradtam."

A Humans of New York olvasói imádták a történetet, a sok-sok lájk mellett hozzászólások ezrei érkeztek. Sokan szívesen megölelték volna, meghívták volna egy csésze teára, míg mások arra biztatják a New York-i lakosokat, hogy valaki hívja meg magához Hálaadásnapi vacsorára. Sok magyar származású amerikai osztja meg a kép alatt történetét szüleiről, nagyszüleiről, míg mások tisztelegnek a magyar szabadságharcos hősök előtt, és inspirálónak tartják a történetét.

A legtöbben pedig egyszerűen csak annyit fűztek hozzá a poszthoz, hogy a magyar bácsi történetét olvasva máris más megvilágításba kerültek saját, apró-cseprő problémáik..

 


 

(Forrás és fotók: Humans of New York Facebook)