Jump to content

Az ablaktalan, átlászó repülőké a jövő

2014. 10. 28. 10:47

El tudnád képzelni, hogy olyan repülőgépen ülsz, amelyen nincsenek ablakok? Hogy a repülőgép fala valójában egy hatalmas panorámafal? Barátkozz meg a zseniális gondolattal, hiszen 10 év múlva akár ilyen repülőkön is bejárhatod a világot. Sőt, olcsóbban, mint manapság!

A brit Centre For Process Innovation (CPI) kutatóintézet már elképzelte, milyen lenne az egyelőre még futurisztikusnak tűnő, de elképesztő megoldás: a repülőgépen nem lennének ablakok, hanem a teljes géptest burkolata egy nagy, OLED monitor panel lenne.

Ezeken a hajszálvékony monitorokon azt láthatnád, amit fal nélkül is látnál: hogy merre repülsz. Persze a kivetítő panelek nem csak a panorámát mutatnák, hanem érintőképernyős felületük révén a repülési információkat, a repülőúttal kapcsolatos szolgáltatásokat is jeleznék, továbbá filmet nézni vagy internetet böngészni is lehetne rajtuk.



És ez nem csak egyí utópisztikus elképzelés, hanem egy környezettudatos és költséghatékony terv, mellyel a repülést és a repülőgép gyártást is könnyebbé, egyszerűbbé és legfőképpen gazdaságosabbá lehetne tenni.

Ezekkel a panelekkel ugyanis kisebb a repülőgép súlya, azaz spórolni lehet az üzemanyag felhasználás mértékén és csökkenthető a károsanyag kibocsátás mértéke is. Ez pedig költségcsökkenést jelentene a gyártóknak, a légitársaságoknak és az utasoknak egyaránt. A vékonyabb fal ráadásul nem csak könnyebbé és takarékosabb energia felhasználásúvá tenné a gépeket, de megnövelné az utasteret is.

A CPI szerint akár 10 éven belül megkezdődhetne az "átlátszó" repülőgépek gyártása. Kipórábálnád?


 



(Forrás és fotók: uk-cpi.com)