Jump to content

A lány, aki 16 évesen egyedül körbehajózta a Földet

2014. 10. 18. 10:35

Laura Dekker egy holland vitorlázó család tagjaként hamar rákapott a tengeri hajózás ízére. Olyannyira hamar, hogy mindössze 16 évesen ő lett minden idők legfiatalabb vitorlázója, aki egyedül körbehajózta a Földet. A National Geogrpahic filmet készített róla.

Laura Dekker már 14 évesen úgy érezte, képes lenne arra, hogy egyedül körbehajózza az egész bolygónkat. A holland családjogi törvények azonban először nem engedték, hogy felügyelet nélkül hajózzon nemzetközi vizeken, így egy hosszabb tárgyalás után indult neki annak az útnak, melyet felnőttként sem könnyű egyedül végigcsinálni.

Laura végül 2010. augusztus 21-én, egy hónappal 15. születésnapja előtt vágott neki a hihetetlen utazásnak Guppy nevű, kétárbocos Gin Fizz ketch típusú egyszemélyes vitorlásával. Szülei és támogatói természetesen állandóan kapcsolatban voltak vele, és folyamatosan figyelték az útját, a földkerülést pedig hosszabb-rövidebb kikötésekkel teljesítette, hiszen az időjárási viszonyokra is figyelnie kellett.

A holland tinédzser végül 2012 január 21-én, pontosan másfél évvel később fejezte be földkörüli útját. Bár a viharos időjárás, turisztikai célpontok felkeresése és több médiamegjelenés miatt Laura természetesen többször is megállt, egy rövid időre haza is utazott, de végül hivatalosan is körbehajózta a Földet egyedül - többek között egy 47 napos non-stop tengeri szakaszt teljesítve.
Dekker 16 évesen és 123 naposan a legfiatalabb ember lett, aki körbehajózta bolygónkat.

A National Geogrpahic díjnyertes dokumentumfilmet készített Lauráról Maidentrip címmel, melyet Jillian Schlesinger rendezett, és melynek képanyaga nagyrészben Laura saját felvételeiből állt össze. 



(Fotó: telegraph.co.uk)