Jump to content

Öt különleges temető a Földön

2014. 10. 07. 12:56

Van valami különlegesen megkapó a világ temetőinek hangulatában. Egyszerre szép és rejtélyes világ tárul fel, amelyek egyben turista célpontok is. A világ leghíresebb temetői közül ötöt mutatunk be.

Wadi Al-Salaam, Irak

A Najaf síita szent városában található iszlám temető, több millió iszlám hívő végső nyughelye, és egyben a világ legnagyobb temetője. A becslések szerint minden évben több mint félmillió holttestet helyeznek el itt végső nyugalomra. A temető nevének jelentése: a Béke Völgye. olyan szakrális hely ahova 1400 éve folyamatosan temetnek sííta hívőket. A hiedelmek szerint mindegy, hogy hol fekszik testük, lelküket itt kell eltemetni, éppen ezért királyok, próféták, és hercegek síremlékét is megtaláljuk itt.

Père-Lachaise temető, Párizs

Sokak szerint a világ leglátogatottabb temetője, öt háborús emlékmű is helyet kapott benne. 1804-ben hozták létre, és mára már 1 millió ember végső nyughelye. Csak egy-két személy, aki itt nyugszik: Guillaume Apollaniare, Maria Callas, Frédéric Chopin, Yves Montand, Jim Morrison, Oscar Wilde, Moliére.

Skogskyrkogarden, Stockholm

1994-ben felkerült az ENSZ világörökségi listájára. Egyike a világ leghíresebb temetőinek. az erdei környezet szerves része a temetőnek. Stockholm városa 1915-ben írt ki pályázatot egy régi temetőjének felújítására. Végül két fiatal építész, Gunnar Asplund és Sigurd Leweretz tervét választották ki. 1940-ben adtak át. Az épületegyüttes része a figyelemreméltó dizájnnal bíró Hit, remény és szentkereszt kápolna.

Arlington, Washington

Az USA egyik leghíresebb temetőjében 300 000 hősi halott nyugszik – a legrégebbi sírokat még az amerikai polgárháború katonáinak ásták, de az iraki és afganisztáni háborúkban elhunytakat is ide temették. Az egyforma sírkövek végeláthatatlan sora önmagában is egyedülálló látvány, de a temetőnek számos jellegzetes pontja van az ismeretlen katona sírjától az amfiteátrumon át John F. Kennedy nyughelyéig. A két és fél négyzetkilométeres területen a látogatókat buszok szállítják.

f

Highgate Cemetery, London

London legismertebb temetőjét 1839-ben hozták létre, amikor a város belső területein fekvő kis sírkertekbe már képtelenség volt temetkezni. Mivel a viktoriánus korban épült, a gótika újra felfedezésének jegyében alakították ki, de hangulata nemcsak ettől egyedülálló, hanem attól is, hogy mindenféle emberi beavatkozás nélkül gazdag növényvilág burjánzott el benne, sőt állatok is lakják. Az itt nyugvók leghíresebbike Karl Marx, de Herbert Spencer, valamint a Galaxis útikalauz stopposoknak szerzője, Douglas Adams sírja is a Highgate-ben áll.

(fotó: mysendoff.com, traveladventures.org, panoramio.com, wamu.org, flickr.com)