Jump to content

Szállodák és hotelek mocskos kis titkai

2014. 07. 31. 15:47

Főképp a nyári szezon alkalmával válik szinte elkerülhetetlenné, hogy időről időre egy szállodában szálljunk meg. Ám hiába megyünk a legelegánsabb ötcsillagos hotelbe, az valahogy mégsem lesz olyan kellemes és biztonságos, mint ha a saját lakásunkban hajtanánk álomra a fejünket.

A BBC utána járt a kérdésnek: mik azok a dolgok a szállodákat illetően, amiről rendszerint fogalmunk sincs? És mire érdemes odafigyelnünk? Néhány bátor szállodatulajdonos pedig őszintén válaszolt is a feltett kérdésekre...

-A kukucskáló nyílásoknak két oldala van.

Az egyik amerikai szállodaigazgató azt javasolja, mindenképp vizsgáljuk meg az ajtók kukucskáló nyílását, és ha úgy látjuk, hogy az sérült, vagy valaki babrálhatott vele, kérjünk másik szobát. Ha a nyiláson nem tudunk tisztán átlátni, akkor a szoba nem biztonságos. Ha pedig valaki a szobaajtón kopogtat, de kipillantva nem látjuk az illetőt, akkor semmiképpen se nyissunk ajtót, hívjuk helyette a recepciót.

-Ha lehet, ne nyúljon a kávégéphez!

Egy chicago-i hotelmenedzser tapasztalatai szerint hiába tűnik kívülről tisztának a szerkezet, sohasem lehet tudni, az előző szobavendégek mit dobáltak bele, cigarettacsikket, zsírkrétát, vagy csak belerókáztak egy görbe estén. Ugyanez vonatkozik a mosdó melletti vizespoharakra, amik legjobb esetben is csak át lettek törölve egy nedves ronggyal, vagy gyorsan átöblítették őket egy kis vízzel. Használat előtt azt javasolja, mindenképp mossuk el alaposan ezeket az eszközöket.

-A táskák a fürdőszobában vannak a legnagyobb biztonságban, vagy a fém csomagtárolón.

Fa rácson azonban ne nyissuk ki őket, mert az ágyi poloskák ott sokkal nagyobb valószínűséggel fordulnak elő, mint a csempén, vagy a hideg fémen.

-A hotelszoba legmocskosabb holmija pedig...

...nem más, mint a tévé távirányítója. Ha belegondolunk, rögtön nyilvánvaló is, hogy miért: ez az a tárgy, amit kivétel nélkül mindenki azonnal megfog, a személyzet viszont a legritkább esetben tisztítja meg alaposan. Egy 2012-es vizsgálat megállapította, hogy a távirányítók legalább olyan mocskosak és fertőzöttek, mint a vécécsészék. A másik hasonló baktérium-góc a szobában pedig az éjjeli lámpa kapcsológombja. Érdemes tehát magunkkal vinni antibakteriális tisztítókendőt az utazásra, és ezeket a tárgyakat használat előtt letakarítani.

(Kép: flickr.com)