Jump to content

Lótuszünnep Szegeden

2014. 07. 25. 12:12

Akár indiai viseletben is ellátogatunk hétvégén a Szegedi Füvészkertbe, ahol immár hetedik alkalommal ünneplik a lótusz virágzását.

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje a ritkaságának és egy egyben matuzsálemének számító indiai lótusz virágzása köré szervezi hétvégi fesztiválját. Az egzotikus növény most hozza rózsaszínes virágait és ez a virágzás annyira egyedi, hogy Közép-Európán belül is az egyik legnagyobb szabadtéri állományát a szegedi Füvészkertben lehet megtekinteni. A szegedi botanikus kert egyik leghangulatosabb részén, egy langyos édesvízi tó ad otthont ezeknek a csodás növényeknek, amelynek egyébként létezik fehér változata is. A növény első levelei már májusban megmutatkoznak a víz felszínén, igazi szépségét azonban július-augusztus folyamán mutatja. Ekkor a tavat zöld levélszőnyeg és a belőle kiemelkedő rózsaszín virágok tömkelege borítja. Ebből a virágpompából szeptemberre már csak az elfásodott, de még így is dekoratív termések szálai maradnak meg.

Az idei év újdonsága a hagyományos kínai Oroszlántánc bemutató, TAIKO japán dobkoncert, bonsai-kiállítás és Szendrő Szabolcs hegymászó előadása. A tradicionális táncbemutatók, koncertek, tibeti hangfürdő, a jóga-és harcművészeti bemutatók és masszázs, előadások pedig már elválaszthatatlan részei a rendezvénynek. Krisnavölgyi ételkóstolóval és távol-keleti növényekkel is barátkozhatnak a kilátogatók, a napi programok mellett kézműveskedéssel, arc-és hennafestéssel, teaművészeti előadással várnak mindenkit a távol-keleti hangulatot idéző Füvészkertben. A Lótusz túrába bekapcsolódva pedig Ázsia növényvilágával is megismerkedhetnek az érdeklődők.

A lótuszvirág a keleti kultúrákban egyébként a tisztaság, a megújulás, a felvilágosodás szimbóluma, amely egyben a tudat ébredését és a spiritualitást is magában hordozza. Tehát aki ki szeretne kilépni kis időre a hétköznapokból és lecsendesedésre vágyik, várja őt a Szegedi Füvészkert!

(fotó: flash-screen.com)