Jump to content

Végre Balaton-átúszás!

2014. 07. 18. 12:03

Kétszeri halasztás után szombaton végre megrendezik az idei Balaton-átúszást. Július 19-én, szombaton reggel 7 órától mindenkit várnak, aki képesnek érzi magát 5,2 km átúszására.

Immár 32. alkalommal lehet átúszni Révfülöp-Balatonboglár között keresztbe a Balatont. Tavaly 7740 fő ért át sikeresen a partra, de volt már olyan év, amikor több, mint tízezren vettek részt a nem mindennapi eseményen. 2013-ban 26 országból neveztek, többségük - 68,9 % - férfi. Volt olyan év, amikor a legfiatalabb úszó 5 évesen, míg a legidősebb 87 évesen teljesítette a távot!

A nevezési díj sajnos egyre feljebb kúszik, idén már 6000 forint felnőtteknek, 14 éven aluliaknak 4000 forint. A regisztrálást követően kötelező orvosi vizsgálaton kell részt venni, amely tulajdonképpen egy gyors vérnyomásmérésből áll. Aki nem akar sorba állni, 30 napnál nem régebbi orvosi igazolást is vihet a háziorvosától. A táv során 20-30 méterenként hajók, motorcsónakok biztosítják az útvonalat, szükség esetén itt lehet szőlőcukrot kérni, megpihenni, vagy éppenséggel felkéredzkedni, ha valaki úgy érzi, nem tudja teljesíteni a nem mindennapi edzésadagot. Az átúszók edzettségi állapotát egyáltalán nem lehet általánosítani, van, aki egész évben erre készül, mások 0 km edzéssel vetik bele magukat a Balatonba, és mégis sikeresen átérnek. Csupán úszásidejükben mérhető a különbség. A leggyorsabbak 1 óra körüli idővel, mások akár több órás küzdéssel érnek partot. A jó edzettségi állapotúak átlagideje kb. 2 óra 50 perc.

Jótanácsok:

- ha aránylag hideg a víz (22 foknál hidegebb), akkor komolyan kell venni a zsírzást, de ha ennél melegebb (24-25 fokos), alig kell ezzel foglalkozni. Ezt persze mindenki maga döntse el, a fázás és kidörzsölődés mindenkinél egyénileg eltérő

- úszás előtt kb. 2-3 órával könnyű ételt fogyasszanak, a túl zsíros, fűszeres ételek nem javasoltak

- tapasztalatok szerint nem javasolt az úszásnemek váltogatása, de természetesen ez is egyéni döntés

(fotó: parameter.sk)