Jump to content

Borgasztronómiai fesztiválok!

2014. 07. 11. 12:14

Dübörög a fesztiválszezon, - példának okáért zajlik a Balaton Sound -, de mi most paralel zajló borfesztiválokat ajánljuk mindenki figyelmébe.

Idén már 18. alkalommal rendezik meg az Egri Bikavér Ünnepét július 10-13. között, ahol régi és közkedvelt hagyomány, hogy a borokhoz Eger és a környék legjobb konyhái készítik az egyedi alkalomra komponált ételeket. Egy bikavér, egy egri étel – igazi borgasztronómiai gála. Nem mindenki tudja, hogy a klasszikus egri bikavér legalább három szőlőfajta borának a házasításából jöhet létre, de egyik sem haladhatja meg az 50 %-ot, a kékfrankosnak kell a legnagyobb arányt képviselnie benne, és legalább 6 hónapig fahordóban kell érlelni.

Két színpadon négy napig sokszínű zenei kínálat, az Érsekkert hangulatos varázsa, önfeledt szórakozás várja vendégeinket. Az Egri Bikavér Színpadon a szélesebb közönség számára is ismert fellépők és a fesztivál fő programjai lesznek láthatók. A Zenepavilonnál található Egri Csillag Színpad egy lazább helyszín, ahol egri dj-k, vendégeik és különböző formációk a nagyszínpadtól eltérő zenéket játszanak a bikavéres, csillagos nyári estéken. A jó borok mellett traktoros gyorsulási és szépségverseny, magyar gyártású motorkerékpár, illetve veterán autó kiállítás, hordókészítő bemutató, a kicsiknek kisállat simogató teszi emlékezetessé a hétvégét.

A VinCE Balaton az ország másik végében, Balatonfüreden várja ugyenebben az időpontban a borozni vágyókat, ahol a környék válogatott boraival, koktélokkal, pezsgőkkel, pálinkákkal, balatoni halakkal és más ínyencségekkel várják a fesztiválozókat. Az esemény a Kékszalag Verseny szárazföldi kísérő programja, és bizony a ma éjszakai vihar miatt szükségük is lehet a versenyzőknek és az őket mentő szakembereknek némi erősítőre! Mindennap sommelier-ek állnak rendelkezésre a borokkal kapcsolatos kérdésekkel, vár a SkyLounge, azaz emelőkosárban felülemelkedve lehet koccintani a fellegekben, meghírdették az utcazenészek versenyét, borkurzusokat tartanak a Balaton vizén, és mivel épp a hétvégén lesznek a foci világbajnokság döntői, lehet tippelni a győztesre, és szavazni a legjobb meccskorcsolyára!

(fotó: balaton.varosom.hu)