Jump to content

Alkudozz a világ bolhapiacain!

2014. 07. 08. 13:07

Bolhapiacra járni jó. Külföldön itt lehet a legjobban belecsöppenni a helyi életbe. Lássuk, melyek a leghíresebb bolhapiacok, amelyek turistaprogramnak sem utolsók!

Bécs, Naschmarkt

Több, mint egyszerű piac, a legnépszerűbb turistacélpontok egyike. Hétközben a nassolók piacaként üzemel, ezért az osztrák főváros legélénkebb, legszínesebb, legnagyobb vásári porondja. A híres bécsi Operaháztól csak négy utcányira található, ahol Otto Wagner századfordulós szecessziós házai tekintenek le ránk. Minden kapható itt: hal, húsáruk, péktermékek, zöldség és gyümölcs, fűszerek, édességek a világ szinte minden országából. Szombatonként pedig a régiségek hihetetlen tárházát kínálja, ahol szinte fillérekért juthatunk hozzá az antik kiskanáltól kezdve a gazdagon faragott rokokó széklábig bármihez.

London, Portobello Road

A világ egyik leghíresebb, 10-15 utcasarkot is felölelő bolhapiaca, amely minden nap nyitva van, de a fő kereskedési nap a szombat. Ilyenkor rengeteg régiség között lehet válogatni. Nevét a Karib-szigeti Puerto Bello-ról kapta, amelyet Vernon admirális hódított meg; ennek köszönhetőn az egyik régi árkádsor még most is viseli az admirális nevét. Van itt minden mi szem szájnak ingere, antikvitásoktól kezdve a friss zöldségen és gyümölcsön át a ruházatig, új és használt termékek egyaránt. A second hand pultokon és az üzletekben egyaránt igazi kincsekre lehet bukkani! A divatos piac mellett az eredeti, régivágású kereskedők nagybetűs táblákon jelzik, hogy kizárólag eredeti termékeket árulnak, de egyre több felkapott tervező, márka is megjelenik az állandó üzlethelyiségekben.

Hollandia, Noordermarkt

Amszterdam egyik legszebb negyedében, a Jordaanban található, már odáig elsétálni is élvezet. Az Északi templom melletti piac igazi kincsesbánya, a bohémek kedvence: elképesztő ruhákat, stólákat, antik holmikat árulnak, talán nem véletlen, hogy az amszterdami színház zenészei is szívesen járnak ide fellépőruhát venni. Ezen a piacon az antik mellett dívik a bio is: holland süteményeket, pékárukat, sajtokat kóstolhatunk meg – utóbbi árusok csak szombaton pakolnak ki.

Párizs, Les Puces de Saint-Quen

A 7 hektáros területet hivatalosan 1885-ben nyitották meg, tehát több, mint száz éves hagyományai vannak ennek a piacnak. Szombaton 08.00-tól 18.00-ig, vasárnap 10-től 18.00-ig, hétfőnként 11.00-17.00-ig tart nyitva a Rue de Rosiersen. A piacot sok kisebb-nagyobb piac összességeként kell elképzelni, valamint a területen lakó piacozók a házaikat, az utcáikat nyitják meg erre az alkalomra. A piac mindig nagyon zsúfolt, komoly gyűjtők találkahelye is, a végletek és a francia elegancia piaca. A régiségeken kívül megtalálhatók voltak a vadonatúj dolgok is.

Róma, Porta Portese

Az örök város leghíresebb bolhapiaca a Trastevere negyedben található, a Vatikántól délre, a Porta Portese kapunál. Az érdeklődők minden vasárnap vadászhatnak kincsekre: nyáron egész nap, telenként pedig délig tart nyitva a bolhapiac. Hosszú-hosszú kilométereken át számtalan értékes tárgy és persze olcsó bóvli kelleti magát a Porta Portese környékén, a márkásnak látszó ruháktól és kiegészítőktől kezdve a porcelánokon, kristályokon, kis- és nagybútorokon át a szobrokig, festményekig. A legtöbb árus persze csak olaszul beszél, és Róma nem lenne Róma, ha a gasztronómiai élvezeteknek nem hódolhatnánk piacozás előtt, közben vagy után: hívogató kávézók, fagyizók, cukrászdák, éttermek, bisztrók, fűszerüzletek, borboltok, delikáteszek várják az éhes-szomjas kincsvadászokat.

Brüsszel, Place du Jeu de Balle

A legenda szerint több száz éve minden nap kitelepülnek az árusok a hatalmas térre, és irdatlan mennyiségű bóvlit halmoznak fel a földön, koszos rongyokra leterítve, vagy szakadt papírdobozokba hajigálva. Ismeretlen családok fényképalbumai, használt órák, több száz szemüvegkeret, rozsdás evőeszközök, csicsás tányérok és festmények, jobb sorsot is megélt babák, kazetták, ékszerek. Az árusok néha elkurjantják magukat: Un euro, un euro! Ilyenkor kisebb tülekedés támad a standjuk körül - egy euróért a hülyének is megéri, bármi legyen is az.

(fotó: o.canada.com, help-tourist-in-paris.com, arthurschwartz.com, flick.com)