Jump to content

Kihagyhatatlan kaják nyaraláskor

2014. 07. 01. 14:00

Ha olyan szerencsések vagytok, hogy a nyaralást külföldön töltitek, legyen az egyben gasztro-utazás is. Körkép, hol, mit nem szabad kihagyni.

Horvátország – csevapcsicsa, roston sült tintahalkarikák

A turisták egyik kedvence a kevert darált (bárány, marha, sertés) húsokból készített, roston sütött főétel, amelyet ajvárral, kockára vágott, megsózott hagymával, burgonyával tálalnak. Különleges ízét nem csak a grillen sütésnek köszönheti, hanem a legalább 1 napig hűtőben érlelésnek is.

Az isteni finom roston sült, de petrezselymes-fokhagymás vajjal meglocsolt tintahalkarikákat salátaágyon, citrommal szervírozzák, amihez érdemes hasábburgonyát is kérni, hogy be is lakjunk.

Görögország – szuflaki (souflaki) tzatzikivel

A magyar rablóhúshoz hasonlóan pálcikára tűzve sütik meg faszénen a kockára vágott húst, hagymát, paprikát. Kevés oreganóval megfűszerezik, majd olívaolajjal megkenik sütés előtt. Sok helyen sertéshúsból készítik, pedig a tradicionális szuflaki bárányból jó, amihez ismét egyre több helyen visszatérnek. Friss kenyérrel, tzatzikivel tálalják. A fokhagymás uborkasalátát már egész autentikusan meg lehet csinálni itthon is, mióta kapni igazi görög joghurtot.

Csehország – sült hús knédlivel, párolt káposztával

Párkány közelsége miatt (még ha szlovák város is), sokan jól ismerik, s kizárólag a sült hús-knédli-párolt káposzta triója miatt ruccannak át. De kicsit arrébb, az igazi Csehországban nem lehet kihagyni a sörkorcsolyákat sem, úgy mint a hermelin(fűszerekkel, hagymával, olajban érlelt camambert sajt), vagy az utopenec (ami hagymás, fűszeres, ecetes lében érlelt szafaládé).

Ausztria – bécsi szelet (wiener snietzel) osztrák krumplisalátával

A tányérról lelógó, borjúdióból vagy borjúcombból készített rántott hús legfinomabb azzal a bécsi krumplisalátával, amelynek semmi köze a majonézes változathoz. A héjában főtt, megtisztított, felkarikázott burgonyát nyakon öntik meleg húslevessel, hogy magába szívja. Mustárt, ecetet, némi cukrot és borsot kikevernek, ráöntik a krumplira, majd rászórják a kockákra vágott lilahagymát. Akkor jó, ha mindez krémes állagúvá érik a hűtőben.

Franciaország – burgundi marharagu (boeuf bourguignon)

A jó emlékezetűek a Julie és Julia című filmben is találkozhattak már a franciák híres eledelével, amelyben olyan harmonikus arányban áll össze a marhahús, a zöldségek, a jó vörösbor és a sokféle fűszer, hogy úgy érzi az ember, földöntúli zamatok járják át ízlelőbimbóit. Krokett, röszti illik mellé.

Olaszország – rizottó

Persze, hogy sokan a pizzáért és a tésztákért vannak oda a nyaralások alatt, de érdemes szót ejteni a kicsit háttérbe szorult rizottóról, amely tájegységenként változik. A milánói változata például lenyűgöző, ahogy a vajjal, a hagymákkal, a húslével, a tejszínnel, az olívaolajjal, a fehérborral és a sáfránnyal átitatott rizsszemek elolvadnak a szájban.

Hollandia – fekete kagyló fokhagymás vagy paradicsomos szószban

Nehéz utánajárni, mely nemzet találta ki a paradicsomos, avagy fokhagymás-tejszínes lében párolt kagylót, amelyet a holland kikötővárosokban vödör nagyságú tálakban szervírozzák hasábburgonya kíséretében. A végére persze az ember keze könyékig kagylóillatú, az állán talán még az ízes lé is csorog, de soha nem lehet csalódni benne.

Spanyország – paella

Ahány vidék, annyiféle paella, amelynek a velejét a tenger gyümölcsei és a sáfránnyal megszínezett rizs adja. Rusztikus sütőben tálalják, amelyhez jól illik a sangria, amely köszönőviszonyban sincs az itthon kapott változatával, tehát valóban finom.

(fotó: hir.ma)