Jump to content

Így bambul a világ

2014. 06. 08. 17:32

Mindannyian tudjuk, hogy a tévénézésnek milyen káros következményei vannak a gyerekeket és felnőtteket illetően egyaránt. Azzal viszont kevesebben vagyunk tisztában, hogy valójában mennyi időt is pazarolunk el, nem csupán tévézéssel, de számítógépezéssel, mobilozással, tabletezéssel – vagyis mennyit bámuljuk a különböző képernyőket.

Nemrégiben egy cég közzé tette világméretű kutatását, ami rávilágít arra, mennyi időt is vagyunk képesek képernyők bambulásával tölteni, a kutatásban hazánk is részt vett. Az alábbi ábrán láthatjuk az összesített adatokat, már ami a tévét, okostelefonokat, számítógépet, tabletet illeti, országonkénti bontásban. A grafikon azt mutatja, hány percet töltünk el egy nap átlagosan a különböző eszközök használatával. Mi azért megnyugodhatunk, az ábrából az látszik, hogy a lista végén kullogunk.

Tévénézéssel átlagosan 1,5 órát tölt egy napot a magyar, ami megegyezik az oroszokéval és lengyelekével. A franciák és németek nálunk sokkal inkább képernyőfüggőek: mindkét nemzet több mint 2 órát tölt tévézéssel.

A grafikonból láthatjuk, hogy a magyarok számára már nem a tévé jelenti a fő hír- és szabadidő-forrást. Már több időt töltünk számítógépezéssel és laptopozással, a napi átlagunk 112 perc. Ebben megelőzzük a németeket, franciákat, olaszokat, de még az amerikaiakat is, viszont nem tudnánk felvenni a lépést az oroszokkal, akik kb. 2,5 órát töltenek a számítógép előtt.

Úgy tűnik, okostelefonunkat közel ugyanannyit bámuljuk, mint a tévét, és úgy tűnik, nálunk csak a franciák használják kevesebbet ezt a készüléket. Erre az eredményre büszkék lehetünk. A tablet-használatra 48 percet szánunk naponta, ami nem mondható soknak, de ehhez nyilván a tablet elterjedtségének is köze van. Ebben a fülöp-szigeteki lakosok vezetnek: átlagosan napi 115 percet tableteznek.

 

Forrás: glass.qz.com

(Fotó: dailymail.co.uk)