Jump to content

Amikor elszakad a bungee-kötél...

2014. 04. 23. 11:53

Egy fiatal lány két évvel ezelőtt Zambiában járva elhatározta, egy tételt kihúz a bakancslistájáról, és bungee-jump-olni fog Afrikában. Így aztán gumikötéllel a lábain elszántan leugrott egy hídról a krokodilokkal sűrűn teleszórt Zambezi folyó felé. Csak kis híjja volt, hogy túlélte a kalandot.

A 22 éves lány egyedül utazott Ausztráliából, de később, Zambiában csatlakozott egy csoporthoz, ami épp a Viktória vízeséshez tartott ugrani. A hely híres bungee-jumping célpont: a delikvensek 111 méter magasságról zuhannak alá a folyó felé, mögöttük dekoratív háttérként terül el a zubogó vízfüggöny.

A lánynak eszébe sem jutott, hogy a kaland rosszul is elsülhet, hiszen aznap ő volt a 105. ugró. Ha másoknak jól ment, miért pont neki ne sikerülne? Élete első ugrása előtti természetes aggodalmakat hamar elhessegette magától. Miután felcsatolták a bokájára a kötelet, kitárta a karjait és a mélybe vetette magát.

Csodálatos pár másodperc volt a zuhanás ... majd hirtelen minden megváltozott.

Amikor az esés végén vissza kellett volna rándulnia, a kötél elpattant, a lány pedig fejjel előre a vízbe zuhant.

Szerencséje volt. Ha nem a folyóba esik, nem élte volna túl a 40 méteres zuhanást.

De így is küzdenie kellett az életéért, a kötél nagy része, mintegy 30 méter, még mindig az összekötözött lábai végén csüngött, el-elakadva a sziklák között. A sebes folyású, örvénylő Zambézi tele volt krokodilokkal, a lánynak pedig többször a víz aljára kellett buknia, hogy a mélyen elakadt madzagot kirángassa, miközben tüdejéből egyre fogyott a levegő.

Háromnegyed órán keresztül hömpölygött, sodródott a folyón lefelé, míg végül nagy keservek árán sikerült két csúszós kő tetejére kiverekednie magát. Ott az oldalára fordult, és elkezdte a tüdejében lévő vizet és vért felöklendezni. A testének minden porcikáját a zuhanástól szerzett kék-zöld foltok borították be.

Megpróbáltatásai azonban még itt sem értek véget. Az őt szállító mentőautó többször a kórházba tartva többször eltévedt, ráadásul mivel a folyó zimbabwei részén ért partot, útlevél nélkül hivatalosan illegális bevándorlónak minősült. Délután fél hatkor esett a vízbe, de csak este 11-re értek be vele a kórházba.

Óriási szerencséje volt: nem tört el semmije, csak a tüdeje omlott össze részlegesen. Két hét gyógykezelés után hazautazhatott.

A történet pikantériája, hogy az ugrás előtti nap képeslapot küldött az édesanyjának a következő szöveggel: „Holnap bungee ugrásra megyek, úgyhogy most örökre búcsúzom ... csak vicceltem!”

(Ahogy Erin Langworthy a The Guardian,-nak elmesélte. Kép: zannalee.net)