Jump to content

Oxigénpalack nélkül a Mount Everestre

2014. 04. 08. 12:12

Klein Dávid oxigénpalack nélkül szeretné meghódítani a Mount Everesetet, mert ahogy mondja, „az tiszteletet mutat a heggyel és a feladattal szemben”. Drukkolunk neki!

Féléves felkészítő program után szombaton indult útra Klein Dávid hegymászó, akinek úticélja nem más, mint a Himalája, s a világ legmagasabb csúcsának, a Mount Everestnek (8848 m) a meghódítása. A hazai hegymászás történetében eddig még senkinek sem sikerült oxigénpalack nélkül megmásznia a legmagasabb hegyet, a Mount Everestet.

Világviszonylatban hozzávetőleg 200 hegymászó ért fel így a csúcsra. Dávid eddig hatszor vágott neki, ám különböző okokból mindig vissza kellett fordulnia. 2007-ben már eljutott 8650 méterig, vagyis 200 méterre sikerült megközelítenie a csúcsot, de visszafordult, mert azt érzékelte, hogy nem tudja már kontrollálni a mozgását. Amennyiben tovább mászott volna, lehet, hogy nem marad életben. A legnehezebb dolog ilyenkor nem elérni a csúcsot, hanem visszafordulni, épségben visszaérni az alaptáborba. Ahogy arra minden bizonnyal sokan emlékeznek, Erőss Zsolt és Kiss Péter talán e nehéz döntés miatt nem tért vissza a Kancsendzöngáról tavaly májusban.

A laboratóriumi és terheléses orvosi vizsgálatok szerint Klein Dávid remek fizikai állapotban van. Nem szikla- vagy hegymászással készült a Mount Everest oxigénpalack nélküli megmászására, hanem erőálló-képességi edzésekkel. A hónapok óta tartó felkészülési program lényege volt, hogy megfelelő szintre fel tudjon tornázni bizonyos alapvető fiziológiai paramétereket. Mégpedig a vitálkapacitást, vagyis mennyi levegőt tud beszívni a tüdő, a légzőizmok erősítését, illetve a vér oxigénszállító képességét. Mindez azért fontos, mert több mint 8800 méter magasságban rendkívül ritka a levegő, ami alapvetően megterheli az emberi szervezetet, a vér besűrűsödik, nehezebben mozog, nyel, emészt és gondolkodik. Ezért Dávid intervall és a crossfit edzésekkel készült a nem mindennapi megmérettetésre. Az intervall edzésv során a szervezetet nem engedik beállni egy adott ritmusra, terhelési és pihenő szakaszok váltakoznak benne, ami az éles helyzetekre is felkészíti a testet és a szívet. A crossfit edzés a saját testsúllyal vagy szabad súllyal dolgozva az egész test állóképességét javítja.  

A csúcstámadás május végére-június elejére várható.

(fotó: vs.hu)