Jump to content

Két hétig mackóban

2014. 04. 07. 15:02

És ezt most szó szerint értjük. Sajnos nem arról van szó, hogy valaki az otthonka laza kényelmet választotta, és úgy döntött, tizennégy napig nem veszi le a kitérdelt melegítőnadrágját. Ennél sokkal, de sokkal bizarabb projektről van szó… Programajánlónk következik.

Egy francia művész sajátságos előadása keretében két héten keresztül egy medve kitömött tetemébe bújva fog élni. A Dans La Peau de l’Ours (Egy medve bőrében) című performansza múlt hét kedden kezdődött a Musée de la Chasse et de la Nature-ben, azaz aki kiváncsi, a Párizs Vadászati és Vadvilág Múzeumában tekintheti őt, illetve mackóját meg.

A két hét során, egészen április 13-ig Poincheval egyáltalán nem hagyja el a sterilizált medvetetemet: itt eszik, alszik és ürít, amit a hitelesség kedvéért két kamerával rögzít is.

Nem ez az első extrém művészeti produkciója a fiatalembernek. 2012-ben azzal került az újságok címlapjára, hogy egy hetet töltött egy föld alatti üregben.

A mostani produkciójához egy, a francia Alpokban tett kirándulás adta az ihletet, ahol állattetemekbe belebotlott.

-Az emberek és a medvék közötti transzcendencia ősidőkre nyúlik vissza. –magyarázta a művész. –Ez egy olyan mély szimbolizmus, ami az ősidőkból ered, de még mindig izgatja a modern nyugati világ képzeletét.

A kiállítás része lesz Poincheval tapasztalatai is, amiket a medvébe bepaszírozva szerzett, adta hírül a The Independent.