Jump to content

Unod a munkádat? Válts vagy változtass!

2018. 02. 28. 19:00

A munkahely nem az a terület, ahol feltétlenül jól érezzük magunkat. Természetesen az lenne a legjobb, ha olyan helyen dolgozhatna mindenki, ahol szenvedéllyel csinálhatná azt, amit szeret. Csakhogy ez kevesek kiváltsága. A cél a családi kassza megtömése, a kiadások fedezése.

Dolgozni tehát nem azért járunk, hogy önfeledten szórakozzunk. Az álomszerű munkahely az, ahol a környezet és a munkatársak kiválóak, és olyan munkakörben dolgozhatunk, amelyben nem a túlélés a cél. Ha már sehogy nem érezzük jól magunkat munkahelyünkön, bizony érdemes elgondolkodni a váltáson. Sokan legyintenek erre a kérdésre, hiszen a munkahely mindig arról szól, hogy napjaink legtöbbjét ott töltjük, ahol nem igazán szeretnénk, de a pénzért muszáj. Sokan azt is ismerik, hogy milyen rossz, ha nincs munka. Ők azok, akik nem sokat gondolkodnak azon, hogy jó-e a munka vagy sem, örülnek, hogy van keresetük. Ha valaki munkahelyet vált egy jobb hely, körülmény, fizetés és munkatársak reményében, akkor az első hónapok arról szólnak, hogy megismerkedjen új környezetével, munkájával. Idővel azonban ez az új környezet is megszokottá válhat, és évek múlva megint elkaphatja az az érzés, hogy nem a helyén van, nem jó munkát végez. Másra vágyna, többre, jobbra.

A munkahely nem az a terület, ahol legszívesebben tartózkodunk, de muszáj. A pénz kell. Még ha tudjuk azt is, hogy igazából többre vagyunk hivatottak, sokszor megelégszünk azzal, amiben éppen vagyunk. Ha nincs jobb lehetőség a váltásra, akkor a meglévőből kell kihozni a legjobbat.

Nem álmaid munkahelyén dolgozol? Nos, ezzel a problémával egyáltalán nem vagy egyedül, de mellette még csinálhatsz olyat, amivel az elmédet csiszolod, felhasználhatsz a későbbiekben és épít, nem leépít. Ha nem érzed magad hasznosnak a munkádban, keress valami olyat, amit szeretnél tanulni, és amit az előnyödre forgathatsz. Amikor találunk valamit, amiben jól érezzük magunkat, fejlődünk, akkor frissebbek, motiváltabbak vagyunk akár munkánkban is. Még ott is jobban teljesíthetünk, ahol már elveszítettük önmagunkat.

Van az úgy, hogy az embernek elege lesz mindenből, így a munkájából is. Amennyiben nincs okod a váltásra, esetleg lehetőséged nincs, akkor rendezd magadban a gondolatodat munkáddal, munkahelyeddel kapcsolatosan. Amennyiben nem érzed ott jól magad, kezdj el keresgélni, nézelődj, próbálgass. Ha pedig csak arról van szó, hogy egyhangúnak ítéled a közeget, akkor vigyél bele valami változást. Rendezd át az íróasztalod, rendezzétek át a kollégákkal az irodát, de akár magadat is meglepheted új ruhával, hogy visszatérjen életkedved. Amennyiben csak megbillent életed egyensúlya, amely kihat a mindennapokra, így a munkára is, úgy a felfogásodon kell változtatni. Mondd el magadnak munkahelyed előnyeit, és ott, ahol változtatásra van szükség, lépd meg.

Nem vagy beteg, mégis úgy érzed, hogy szükséged lenne néhány nap pihenőre? Beszéld meg főnököddel, és kérj pár szabadnapot. A pihenőnapokon átgondolhatod, hogy miben vagy, és hogy akarod-e így tovább csinálni. Amennyiben tényleg csak pihenésre volt szükséged, akkor ne a munkára gondolva töltsd az idődet azért, hogy felfrissülve térhess vissza. Ha pedig arra jöttél rá, hogy mást szeretnél, ideje váltani, akkor tegyél afelé lépéseket.

(Forrás: marmalade.hu | medicaldaily.com, irishnews.com, mediabistro.com/képek)